Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Η Κινσάσα επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς
  • Σχετική ηρεμία στο δυτικό μέτωπο
  • Τους αιχμαλώτους πολέμου παρουσίασε στα ΜΜΕ η κυβέρνηση Καμπίλα, διαψεύδοντας τις φήμες περί κακοποίησής τους
  • Επιμένει στη στρατιωτική παρουσία της στη ΛΔ του Κογκό η Ουγκάντα

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΜΠΟΜΠΟ.-

Στην καθημερινότητά της επανέρχεται, αργά αλλά σταθερά, η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, από την οποία απομακρύνθηκε οριστικά, από ό,τι φαίνεται, ο κίνδυνος εισβολής των δυνάμεων των στασιαστών. Χτες ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης του Λοράν Καμπίλα παρουσίασε στους δημοσιογράφους αρκετούς αιχμαλώτους, διαψεύδοντας εμπράκτως κάθε φήμη περί κακομεταχείρισης των συλληφθέντων στασιαστών.

Ολοένα και πυκνότερη γίνεται η κίνηση στους δρόμους της Κινσάσα, που αρχίζει να επανέρχεται στους αρχικούς ρυθμούς ζωής της. Η ηλεκτροδότηση της πόλης δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως, ενώ κυβερνητικοί στρατιώτες συνεχίζουν τις περιπολίες τους και παραμένουν στα οδοφράγματα διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους σε αρκετούς περαστικούς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στα σπίτια τους άρχισαν να επιστρέφουν και αρκετοί κάτοικοι των ανατολικών προαστίων, τα οποία έγιναν πεδίο μαχών την προηγούμενη βδομάδα, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών που κείτονται στους δρόμους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο υπουργός Πληροφοριών, Ντιντιέ Μουμενγκί, διέψευσε τις κατηγορίες των στασιαστών αλλά και των φανερών υποστηρικτών τους, Ρουάντα και Ουγκάντα, περί κακοποίησης των αιχμαλώτων. Ο Μουμενγκί παρουσίασε στους δημοσιογράφους, τουλάχιστον, 50 αιχμαλώτους, οι οποίοι ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν έφεραν κανένα σημάδι κακοποίησης. Ο υπουργός Πληροφοριών τόνισε ότι η όποια διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας του οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουγκάντα και της Ρουάντα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Φαουστίν Μουνένε, υφυπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την άρνηση της κυβέρνησης Καμπίλα να παραχωρήσει ασφαλές πέρασμα στους λίγους στασιαστές, που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην πόλη Σνγκολόλο, 250 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, μετά την επέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο δυτικό μέτωπο. Ο Μουνένε υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις θα δοθούν μόνο σε περίπτωση αποχώρησης των στρατευμάτων που υποστηρίζουν τους στασιαστές και τόνισε ότι το αίτημα των στασιαστών στερείται λογικής, καθώς δεν είναι δυνατό να τους εξασφαλιστεί η διαφυγή τους προκειμένου να συνεχίσουν να μάχονται, σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας, ενάντια στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Παραμένουν τα στρατεύματα της Ουγκάντα

Την απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης της Κινσάσα για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη ΛΔ του Κογκό διατύπωσε, χτες, εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση της Ουγκάντα διά στόματος στρατιωτικού διοικητή Σχαμπάν Μπανταρίζα, από το στρατηγείο του στην πόλη Μπόμπο, βόρεια της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα. Ο Ουγκαντέζος στρατιωτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα παραμείνουν στις νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κογκό προκειμένου "να εμποδίσουν τη δράση των αντικυβερνητικών Ουγκαντέζων ανταρτών που στρατοπεδεύουν εκεί". Εντούτοις, ο Σχαμπάν Μπανταρίζα απέφυγε επισταμένως να επιβεβαιώσει, ούτε όμως διέψευσε, τις πληροφορίες ότι τα στρατεύματα της χώρας του πολεμούν στο πλευρό των στασιαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ