Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Σουδανική "διπλωματική επίθεση"

ΤΥΝΙΔΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ .-

Οι σουδανικές αντιδράσεις στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της 20ής Αυγούστου που ανάμεσα στους στόχους τους ήταν και η φαρμακοβιομηχανία της Αλ - Σιφάα, συνεχίζονται στο πεδίο της διπλωματίας με "ευθεία αντιπαράθεση".

Κατ' αρχάς, σε μια αιφνίδια κίνηση "στρατηγικής" ένα αεροσκάφος των "Σουδανικών Αερογραμμών" εκτέλεσε χτες πτήση προς τη Λιβύη παρά την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώρα, που είχαν αποφασίσει τα Ηνωμένα Εθνη σε βάρος της Τρίπολης μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου της "Παναμέρικαν" πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, μεταφέροντας τη σουδανική αντιπροσωπεία που θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 29η επέτειο της επανάστασης που ανέδειξε στην εξουσία τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

"Δε θα υποχωρήσουμε στους Αμερικανούς", φώναζαν μέλη της αντιπροσωπείας, τα οποία υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Λίβυοι αξιωματούχοι. "Παραβιάσαμε την απαγόρευση για να δώσουμε ένα μήνυμα στην αμερικανική τυραννία και ηγεμονία που μας έπληξε πριν από μερικές βδομάδες, όπως έκανε και με τη Λιβύη πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε στη λιβυκή τηλεόραση στέλεχος της αντιπροσωπείας, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, αναφερόμενος στην επίθεση με πυραύλους"Κρουζ" εναντίον του εργοστασίου κοντά στο Χαρτούμ. Η αντιπροσωπεία διευκρίνισε ότι η πτήση είναι σύμφωνη με απόφαση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, ο οποίος τον περασμένο Ιούνη επέτρεψε τις πτήσεις προς τη Λιβύη για ανθρωπιστικές, θρησκευτικές ή διπλωματικές αποστολές.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, λάμβανε χώρα η συνάντηση του Προέδρου Ομάρ Ελ - Μπασίρ με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμάνταν - Μπασίρ, όπου θέμα της - σύμφωνα με το Σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων - ήταν οι πιθανές επιθέσεις και αντίποινα που μπορεί να γίνουν στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο συνέπεια της αμερικανικής προκλητικότητας. Οι δύο άντρες συζήτησαν, επίσης, εκτενώς τη βαρύνουσα σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η "αλληλεγγύη" στην αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει και το Ιράκ ότι είχε άμεση ανάμειξη στη "φερόμενη" παραγωγή του χημικού VX, που παραλύει το νευρικό σύστημα, στο εργοστάσιο της Αλ - Σιφάα, ενώ και οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα που έχουν καταρτίσει οι Αμερικανοί για τις χώρες που υποθάλπουν ή ενισχύουν την τρομοκρατία. Αντίστοιχα και το Ιράκ, το Σουδάν και η Λιβύη βρίσκονται υπό καθεστώς εμπάργκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ