Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέος κύκλος βίας;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Καζάνι που σιγοβράζει εξακολουθεί να θυμίζει η απέραντη νησιωτική χώρα, λίγο περισσότερο από τρεις μήνες από τα βίαια επεισόδια και τις ταραχές που σημάδεψαν την αλλαγή - τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων - του πολιτικού σκηνικού και την αποπομπή του επί 33 χρόνια "δυνάστη" Σουχάρτο.

Μικρές εκτονώσεις ταραχών και διαδηλώσεις σημαδεύουν όλο αυτό το τρίμηνο, αλλά το χθεσινό διήμερο σημαδεύτηκε από τα αιματηρότερα επεισόδια από τα μέσα του Μαϊου. Τόπος η πόλη Λοκσεουμάουε στην επαρχία Ατσέχ, στη βόρεια Σουμάτρα, περίπου 2.000 χλμ. από την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Αφορμή, η προχθεσινή τελετή αποχώρησης των τελευταίων 658 στρατιωτών που είχαν αποσταλεί στην επαρχία Ατσέχ στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών, ομάδες που ευθύνονται σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για φρικαλεότητες στη διάρκεια του εννεαετούς ακήρυκτου πολέμου των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των αυτονομιστών, όπως βασανιστήρια, βιασμοί και ενταφιασμοί εκατοντάδων θυμάτων σε ομαδικούς τάφους που αποτελούσαν συνηθισμένο φαινόμενο.

Χθες, δεύτερη μέρα των ταραχών, οι ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη διάρκεια ταραχών που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα, ανακοίνωσε η αστυνομία. "Ορισμένοι τραυματίστηκαν, αλλά δε γνωρίζω πόσοι. Δύο άτομα σκοτώθηκαν", δήλωσε ο ταγματάρχης Αμρίν Ρεμίκο,υποδιοικητής της αστυνομίας στην πόλη Λοκσεουμάουε, με πληθυσμό 6.000 κατοίκων, όπου οργισμένα πλήθη διαδηλώνουν από προχθές. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το πλήθος προσπάθησε να επιδοθεί σε "λεηλασίες" στο κέντρο της πόλης, παρά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο υποδιοικητής δήλωσε ότι 500 περίπου στρατιώτες και ισάριθμοι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, πρόσθεσε όμως, ότι δε γνωρίζει ποιος άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες λαού έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο της πόλης όπου έχει μεταφερθεί ο ένας από τους νεκρούς, απαιτώντας την παράδοση της σορού.

Οι ταραχές έχουν επεκταθεί και σε άλλες τέσσερις περιοχές, αλλά ο αστυνομικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Παρ' όλα αυτά η οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει όλη τη χώρα και οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος Χαμπίμπι από την πρώτη μέρα εκλογής του και δεν έχουν προχωρήσει, δημιουργούν φόβους ότι το αιματηρό σκηνικό του περασμένου Μαϊου μπορεί να επαναληφθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ισορροπία όλης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ