Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
"Λίπασμα" για ανατιμήσεις σε καύσιμα - ποτά

Η υποτίμηση της δραχμής τον προηγούμενο Μάρτη συμπαρασύρει και τις τιμές των πετρελαιοειδών και των αλκοολούχων ποτών, καθώς οι επιβληθέντες φόροι καθορίζονται με βάση την ισοτιμία δραχμής/ECU

Τουλάχιστον κατά 10 δραχμές το λίτρο αναμένεται να αυξηθεί το πετρέλαιο κίνησης το 1999, λόγω της δραχμικής αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που θα προέλθει από την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής προς το ECU. Για τον ίδιο λόγο αυξάνεται από τον επόμενο χρόνο ο δραχμικός φόρος σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, τουλάχιστον κατά 11%.

Η συνολική αύξηση βέβαια στις τιμές του πετρελαίου κίνησης θα είναι μεγαλύτερη και από τις 10 δραχμές ανά λίτρο, καθώς μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει και στον ΦΠΑ, ο οποίος επηρεάζεται και από το ύψος του Ειδικού Φόρου. Η δε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου οφείλεται στην υποτίμηση της δραχμής στις 15 Μάρτη, καθώς η ισοτιμία ως προς το ECU από 304 δραχμές διαμορφώθηκε στις 347 δραχμές και σήμερα έχει διαμορφωθεί στις 340 δραχμές ανά ECU.

Το θέμα της αναγκαστικής αύξησης του πετρελαίου κίνησης στις αρχές του επόμενου χρόνου αποσιωπάται σκόπιμα από την κυβέρνηση, η οποία, για ευνόητους λόγους, καλλιεργεί και διαρρέει απόψεις περί μείωσης των Ειδικών Φόρων, με στόχο βέβαια τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθούν και οι καταναλωτές...

Η αύξηση των Ειδικών Φόρων στο πετρέλαιο κίνησης επιβάλλεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί φορολογίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με αυτές τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν φορολογία για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης, μικρότερη των 245 ECU. H δε ισοτιμία των εθνικών νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Μονάδα προσδιορίζεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτώβρη κάθε έτους και η ισοτιμία αυτή ισχύει την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, η ισοτιμία της δραχμής προς το ECU την 1/10/98 θα ληφθεί ως βάση για τον προσδιορισμό του δραχμικού φόρου που θα επιβληθεί το 1999. Με δεδομένο ότι η ισοτιμία αυτή ήταν για το 1998 304 δραχμές και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 340 δραχμών ανά ECU, προκύπτει μια αύξηση της τάξης του 11,2% που θα μεταφερθεί στις τιμές κατανάλωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα αυξήσεις δεν αναμένονται στα υπόλοιπα είδη πετρελαιοειδών (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες) για τον απλούστατο λόγο ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, είναι μεγαλύτεροι από τα κατώτατα όρια φόρων που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και στην περίπτωση αυτή, η αύξηση του φόρου που θα προέλθει από την αλλαγή των ισοτιμιών, καλύπτεται από τα σημερινά επίπεδα των υφισταμένων φόρων.

Αντίθετα, αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν σε όλες τις τιμές των αλκοολούχων ποτών, όπου σε κάθε 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης επιβάλλεται φόρος 750 ECU. Και στην περίπτωση αυτή μόνο από την αλλαγή της ισοτιμίας δραχμής - ECU υπάρχει μια αύξηση του δραχμικού φόρου κατά 11,2%, η οποία θα μεταφερθεί στην κατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ