Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΡ
Οδηγία για ισότιμη μεταχείριση

Πολλά είναι τα θέματα και τα ζητήματα που έχει να εξετάσει και ν' αντιμετωπίσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο από χθες με το νέο πρόεδρό του Παύλο Σούρλα, επανήλθε μετά τις θερινές διακοπές, στις τακτές συνεδριάσεις του. Χθες όμως, ήταν και μια ιδιαίτερη μέρα, αφού μετά το πέρας της συνεδρίασης, σε μια ζεστή εκδήλωση, ο νέος πρόεδρος, τα μέλη του ΕΣΡ και όλο το προσωπικό, αποχαιρέτησαν τον τέως πρόεδρό του Γεώργιο Κασιμάτη. Ο Παύλος Σούρλας ευχαρίστησε τον Γ. Κασιμάτη, γιατί όπως είπε, έθεσε τις βάσεις για το σκοπό που έχει να επιτελέσει το ΕΣΡ και εξέφρασε την ελπίδα, πως θα γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες ότι το ΕΣΡ χρειάζεται στήριξη για να επιτελέσει το τόσο σημαντικό του έργο στο χώρο των ΜΜΕ. Ο Γεώργιος Κασιμάτης, θεωρεί ότι η αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου ήταν η "καλύτερη συμβολή", για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στελέχωσης του ΕΣΡ.

Στην πρώτη μετά τις διακοπές συνεδρίαση το ΕΣΡ και ενόψει των δημοτικών εκλογών και στην προσπάθειά του ν' αποτρέψει και φαινόμενα εμπορευματοποίησης, θέλησε να πάρει μέτρα και να υπενθυμίσει με οδηγία που θα εκδώσει προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ότι θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες της ισότιμης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θα προειδοποιήσει, όπως είπε ο Παύλος Σούρλας, τους υπεύθυνους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ότι τυχόν καταγγελίες για παραβιάσεις, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Από τους πρωταρχικούς στόχους του ΕΣΡ, είναι ο έλεγχος για εκπομπές τύπου ριάλιτι σόου. Εκπομπές που δημοσιοποιούν την ιδιωτική ζωή και θεαματοποιούν τον πόνο. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της ανοιχτής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων, όπως της ΕΣΗΕΑ, του ΔΣΑ, της Ψυχιατρικής εταιρίας, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί. Το ΕΣΡ με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να θέσει ορισμένες αρχές για την αποφυγή εκπομπών που παραβιάζουν κανόνες δεοντολογίας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης επεσήμανε, ότι το ΕΣΡ δε θα πρέπει να περιμένει την ημερίδα, αλλά παράλληλα να εξετάσει τις εκπομπές για τις οποίες ήδη έχουν γίνει καταγγελίες και το ΕΣΡ δεν έχει ακόμη πάρει απόφαση. Συγχρόνως να μη σταματήσει να ελέγχει και τις εκπομπές που προβάλλονται από τα κανάλια και να πάρει μέτρα σε τυχόν παραβιάσεις των κωδίκων δεοντολογίας. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ για το θέμα αυτό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι το ΕΣΡ δεν αναστέλλει το ελεγκτικό του έργο, αλλά ο ίδιος ζητά "πίστωση χρόνου", προκειμένου να υπάρξει "ίση μεταχείριση" για όλες τις εκπομπές.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των παραβιάσεων του διαφημιστικού χρόνου, αφού τα κανάλια δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου. Οπως φαίνεται, οι προσπάθειες του ΕΣΡ για συνεννόηση με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, για κανόνες αυτορρύθμισης, δεν ευοδώθηκαν και οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Για το λόγο αυτό την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των καναλιών, ενώ το ΕΣΡ είναι αποφασισμένο αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, να επιβάλει την τήρηση του νόμου και της κοινοτικής οδηγίας.

Κ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η υποταγή του στις κυβερνητικές επιταγές (1999-12-17 00:00:00.0)
Νομιμότητα αποφάσεων (1999-11-11 00:00:00.0)
Συντονίζουν τις προσπάθειες (1999-07-14 00:00:00.0)
Κυρωτικές διαδικασίες και δεοντολογία (1998-10-02 00:00:00.0)
Διάλογος μετ' εμποδίων (1997-10-10 00:00:00.0)
Να στελεχωθούν με δημοσιογράφους (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ