Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ακούγοντας το τελευταίο διάστημα τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και άλλα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για την οικονομική κρίση και την "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, έχει κανείς την εντύπωση ότι μιλούν για ένα φαινόμενο που δεν έχει σχέση με επιλογές και συμφέροντα, δεν έχει σχέση με τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια απ' όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις του πλανήτη, και την ελληνική φυσικά.

Ομως και αυτή η κρίση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εξήγηση, έχουν κερδισμένους και χαμένους, στηρίζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που προηγήθηκαν. Δεν είναι, παραδείγματος χάριν, συγκεκριμένη οικονομική και πολιτική επιλογή η πλήρης και χωρίς όρους απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων; Δεν είναι αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλισμού και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ, αλλά και της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντί της μετά την ανατροπή ή καταστροφή της παραγωγικής της βάσης όπως και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών; Δεν είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών, η διόγκωση σε πρωτοφανή επίπεδα του χρηματιστηριακού τομέα; Δεν είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ για το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς; Δεν είναι, τέλος, αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών η Οικονομική και Νομισματική Ενωση;

Σ' όλες αυτές τις επιλογές η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της και επομένως δε δικαιούται τώρα να δηλώνει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν, ή πρόκειται να συμβούν, είναι φαινόμενα ανεξάρτητα από τη θέληση και την πολιτική της.

* * *

Οσον αφορά στις συνέπειες αυτής της κρίσης στην Ελλάδα και τους εργαζόμενους, αυτές άρχισαν να γίνονται ορατές. Ας αρχίσουμε από τη δραχμή η οποία δέχεται τις συνεχείς πιέσεις και για την αντιμετώπισή τους επιστρατεύονται και πάλι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Δε θυμίζουν όλα αυτά τις μέρες του περασμένου Μαρτίου όταν με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονταν οι πιέσεις για να φτάσουμε στην υποτίμηση; Ομως αν αυτό έχει σαν συνέπεια την άνοδο των επιτοκίων, μπορούμε να προβλέψουμε ότι μια σειρά επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Απ' την άλλη, με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να αναμένεται κύμα σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες μάλιστα θα γίνονται σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές λόγω της κατάστασης στο Χρηματιστήριο (ήδη η μετοχή της Ιονικής έχει έρθει στα μέτρα της εξευτελιστικής προσφοράς Λάτση). Ταυτόχρονα είναι βέβαιη η άνευ προηγουμένου περικοπή των δημοσίων δαπανών, είτε αφορούν σε μισθοδοσία, είτε έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ αναμένεται η πλήρης εξαφάνιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ολα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα τα πληρώσουν με μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με ακρωτηριασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με αύξηση της ανεργίας και γενικότερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.

* * *

Μπροστά στη διαμορφούμενη κατάσταση, κάποιες δυνάμεις είτε από το κυβερνητικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, το Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ αναπτύσσουν επιχειρηματολογία περί της δυνατότητας δήθεν βελτίωσης αυτής της πολιτικής. Επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να γίνει "πιο κοινωνική", να γίνει "πιο φιλολαϊκή", "πιο δίκαιη". Γι' αυτό καταθέτουν σωρεία συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες έχουν σαν μοναδικό αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση και αυταπάτες πως είναι δήθεν εφικτό να αναζητηθούν διορθωτικές λύσεις στα πλαίσια της ισχύουσας πολιτικής, πως οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να αναζητήσουν μια εξωραϊσμένη εκδοχή της σημερινής πολιτικής.

Θέλουν να ξεχνούν βεβαίως αυτές οι δυνάμεις ότι η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης είναι μια πολιτική συμπαγής όσον αφορά τους στόχους της και τα μέσα που χρησιμοποιεί. Αλήθεια μπορούν να ισχυριστούν χωρίς τον κίνδυνο της γελοιοποίησης ότι μπορεί να εφαρμοστεί "πρόγραμμα σύγκλισης" για την ΟΝΕ με φιλεργατική κατεύθυνση; Μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων όταν καταλύεται κάθε έννοια"κοινής ωφέλειας" είτε με τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε με το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, είτε με την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος;

* * *

Οι εργαζόμενοι υφίστανται στην καθημερινή τους ζωή τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, γνωρίζουν επίσης από την ίδια την πείρα τους ότι κανένα από αυτά τα "γιατροσόφια" δεν έκανε λιγότερο οδυνηρές αυτές τις συνέπειες, αντίθετα όσο αυτή η πολιτική δε γνωρίζει εμπόδια και αμφισβήτηση, γίνεται ακόμη σκληρότερη. Το έδαφος που προσφέρουν οι προτάσεις για δήθεν βελτίωση αυτής της πολιτικής, αξιοποιείται για νέες σκληρότερες επιθέσεις. Μήπως δεν είναι νωπά τα αποτελέσματα του περιβόητου "κοινωνικού" διαλόγου τον οποίο οι δυνάμεις αυτές υποστήριζαν φανατικά σαν ένα βήμα για να γίνει η κυβερνητική πολιτική "πιο κοινωνική";

Στην παρούσα κατάσταση, κάθε πρόταση για "βελτίωση" της κυβερνητικής πολιτικής, λειτουργεί σαν οξυγόνο γι' αυτήν ενώ δημιουργεί ένα πρόσθετο ανάχωμα στον αγώνα των εργαζομένων για τη βελτίωση της θέσης τους και της ζωής τους. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αγωνίζονται, ή δεν πρέπει να αγωνίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της πολιτικής, δε θα πρέπει όμως να έχουν αυταπάτες πως οι όποιες επιτυχίες σ' αυτόν τον αγώνα θα εξαλείψουν τις αιτίες που γεννούν τα σημερινά τους δεινά, αντίθετα αυτές οι επιτυχίες θα πρέπει να οδηγούν σε καλύτερες θέσεις απ' τις οποίες θα διεκδικήσουν την εξάλειψη πλέον αυτών των αιτιών. Αυτή είναι η λύση, η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μια υπόθεση όχι εύκολη μιας και απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων ανάλογων με το μέγεθος των συμφερόντων που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική. Των δυνάμεων εκείνων που πλήττονται από την πολιτική αυτή, σε ένα μέτωπο αντιπαράθεσης και ρήξης σε όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές αυτής της πολιτικής.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΣΠΟΤ: Στην παρούσα κατάσταση κάθε πρόταση για "βελτίωση" της κυβερνητικής πολιτικής, λειτουργεί σαν οξυγόνο γι' αυτήν ενώ δημιουργεί ένα πρόσθετο ανάχωμα στον αγώνα των εργαζομένων για τη βελτίωση της θέσης τους και της ζωής τους

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί στο μνημόνιο, μαζί και στην εξαπάτηση (2015-08-27 00:00:00.0)
Πεδίο συσπείρωσης (2004-03-12 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιλαϊκές συνέπειες της ΟΝΕ (2000-01-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-05-12 00:00:00.0)
Αναγκαία η εναντίωση στην πολιτική υποταγής (1996-10-08 00:00:00.0)
ΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ