Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
"Δε θα τους αφήσουμε να μας διαλύσουν"

Περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, του Θεοχάρη Παπαμάργαρη και του Αντώνη Χοροζάνη στο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας στην Ιερά Οδό και στο εργοστάσιο επεξεργασίας στο Μεγάλο Πεύκο. Να στείλουν το μήνυμα και μέσα από τις κάλπες του Οκτώβρη, κάλεσαν τους εργαζόμενους οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ

"Τριάντα χρόνια στο εργοστάσιο και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Θέλουν να το διαλύσουν. Μα εμείς δε θα τους αφήσουμε!".Το μήνυμα ξεκάθαρο. Και οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ για άλλη μια φορά το έστειλαν χτες με αποδέκτη την κυβέρνηση. Αφορμή η περιοδεία κλιμακίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) στο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας στην Ιερά Οδό και στο εργοστάσιο επεξεργασίας στο Μεγάλο Πεύκο.

Οι Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Θεοχάρης Παπαμάργαρης υποψήφιος νομάρχης Αθήνας και Αντώνης Χοροζάνης υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής, βρέθηκαν χτες κοντά στους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ και συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Κι η διαπίστωση κοινή: Η κυβέρνηση έχει βάλει όλα τα "μέσα" για να διαλύσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στη λογική που τους θέλει... "τελειωμένη υπόθεση".

"Η απασχόληση στο εργοστάσιο είναι περιορισμένη, η απαξίωση των μονάδων, που είναι βιώσιμες, είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία εφαρμόζει πιστά η σημερινή κυβέρνηση και την οποία στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης", επισήμανε στους εργαζόμενους ο Σπ. Χαλβατζής. "Εμείς λέμε, συνέχισε, ότι οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και η φτωχή αγροτιά μπορούν μέσω των δημοτικών εκλογών να κάνουν μία επιλογή. Να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές που μετατρέπουν του δήμους και τις νομαρχίες στο μακρύ χέρι του κράτους, για να φτάνει πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά στην τσέπη των δημοτών. Η ψήφος σε νομάρχες και δημάρχους αγωνιστές σημαίνει αυτόματα ένα αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η πολιτική της δε θα περάσει". Οπως τόνισαν πολλοί εργαζόμενοι, παρόλο που καθημερινά βρίσκονται στο χώρο δουλιάς, ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ πολλές παραγγελίες δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα η επιχείρηση έχει έλλειψη από πρώτες ύλες, καθώς 5.000 τόνοι χαρτωμάτων παραμένουν αποθηκευμένοι στο λιμάνι του Πειραιά και δεν εκτελωνίζονται, με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που για την παραμονή τους στο λιμάνι, η επιχείρηση πληρώνει καθημερινά 600.000 δραχμές... Παράλληλα, περιέγραψαν και το μέλλον τους που είναι αβέβαιο. Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησαν στους εκπροσώπους της ΝΑΣ, το 1981 η ΣΟΦΤΕΞ είχε 2.800 εργαζόμενους και σήμερα έχει 1.630. Η ΣΟΦΤΕΞ αυτή τη στιγμή ανήκει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και ενδιαφέρον για την αγορά της έχει δείξει η αμερικανική εταιρία "Λόκριτζ", που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΕ και προκειμένου να την αγοράσει θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό στους 1.200, με την προοπτική τής ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του προσωπικού σε αδιευκρίνιστο αριθμό.

"Η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται έχει στόχο είτε να πουλήσει όσο όσο τη ΣΟΦΤΕΞ σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε να τη συρρικνώσει έτσι που να κερδίσουν οι ανταγωνιστές με το κλείσιμο και το μαρασμό της. Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει και ο τρόπος να φύγουν κάποια μηνύματα προς τους κυβερνώντες", τόνισε στους εργαζόμενους ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ Θ. Παπαμάργαρης. "Οι κυβερνώντες, συνέχισε, πρέπει στις 11 του Οκτώβρη να μετρήσουν λιγότερους δημάρχους και νομάρχες φιλικούς προς αυτούς. Αν δοθεί αυτό το μήνυμα είναι εξίσου σημαντικό με μια πορεία, με μια απεργία".

Στα προβλήματα των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε ο Α. Χοροζάνης υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής. "Η ανεργία είναι το πρώτο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Δ. Αττική, καθώς μέρα με τη μέρα κλείνουν εργοστάσια στην περιοχή και καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλο σοβαρό πρόβλημα στη βιομηχανική περιοχή μας είναι της υγείας και της πρόνοιας, με το Θριάσιο Νοσοκομείο, που δε λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων μιας περιοχής με προβλήματα όπως η δική μας", υπογράμμισε ο Α. Χοροζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ