Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΥΟΣΜΟΥ
Θύματα προεκλογικών σκοπιμοτήτων
  • Εκδιώχτηκαν από την περιοχή Ευόσμου αλλά δεν εγκαταστάθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, όπως είχε αποφασιστεί
  • Τη ρατσιστική τακτική κυβέρνησης - νομαρχίας και δημάρχων καταγγέλλει η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης

Θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας και της ρατσιστικής εχθρότητας, τόσο από το επίσημο κράτος όσο και από τη νομαρχία, αλλά και ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, εδώ και μέρες 3.000 σκηνίτες Τσιγγάνοι του νομού περιφέρονται από περιοχή σε περιοχή, αφού έχουν εκδιωχθεί από τον τόπο που κατοικούσαν χρόνια τώρα.

Οι Τσιγγάνοι για άλλη μια φορά έπεσαν θύματα προεκλογικής εκμετάλλευσης. Εκδιώχθηκαν από περιοχή του Δήμου Ευόσμου, όπου έμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες, πριν ακόμη τελειώσουν τα έργα στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου προβλεπόταν η μετεγκατάστασή τους. Ετσι και ο δήμαρχος Ευόσμου μπορεί να παρουσιάσει "έργο" και οι δήμαρχοι Μενεμένης, Ιωνίας, στα όρια ευθύνης των οποίων βρίσκεται το στρατόπεδο Γκόνου, δε θα "επιβαρυνθούν" προεκλογικά με την εγκατάσταση των Τσιγγάνων εκεί. Και φυσικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο νομάρχης ελπίζουν ότι θα ψαρέψουν στα θολά νερά, εισπράττοντας ψήφους.

Η τραγική κατάσταση των σκηνιτών είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων, που ποτέ δεν εκπόνησαν και δεν εφάρμοσαν ένα σχέδιο σε εθνικό επίπεδο για την αποκατάστασή τους. Ταυτόχρονα αποτελεί και χαρακτηριστικό δείγμα της αδιαφορίας του νομάρχη και της παράταξής του, που ενώ από την αρχή ακόμη της θητείας τους είχε τεθεί επιτακτικά το πρόβλημα, επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να το λύσουν. Προεκλογικά μόνο κινήθηκαν, αλλά χωρίς φυσικά να αποτρέψουν την τραγική αυτή εξέλιξη και φυσικά για άλλη μια φορά ανακοίνωσαν πως τα έργα για την εγκατάσταση των Τσιγγάνων στο στρατόπεδο Γκόνου, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 1997, πιθανά θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους 4 μήνες, δηλαδή μετεκλογικά.

Στο θέμα επανήλθε χτες με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης",υπενθυμίζοντας πως ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Σπυριδάκης πριν από 3,5 χρόνια, όταν συζητήθηκε το ζήτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης και του νομάρχη να επιλύσουν το πρόβλημα, και τον περασμένο Απρίλη είχε καταγγείλει τόσο την καθυστέρηση των έργων στο στρατόπεδο Γκόνου, όσο και την προεκλογική εκμετάλλευση από την πλευρά της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της ΝΑΣΘ καταλήγει: "Καταγγέλλουμε στο λαό του νομού τη ρατσιστική τακτική κυβέρνησης και νομαρχίας και των συγκεκριμένων δημάρχων και τον καλούμε να τους καταδικάσει στις επερχόμενες εκλογές. Επίσης, απευθυνόμαστε στους Τσιγγάνους σκηνίτες και τους καλούμε να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης και του νομάρχη και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να στηριχτούν και να στηρίξουν τη ΝΑΣΘ που στάθηκε πάντα στο πλευρό τους και τους προειδοποίησε έγκαιρα, χωρίς δυστυχώς να εισακουστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ