Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δραματική μείωση του εισοδήματος των ρυζοπαραγωγών

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν την κυβέρνηση οι ρυζοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με τη συνεχή μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης και της τιμής του προϊόντος που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους κατά 35%. Ανάστατοι είναι οι ρυζοκαλλιεργητές της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης που είναι η κύρια ρυζοπαραγωγός περιοχή της χώρας. Ουσιαστικά εξαιτίας των εξοντωτικών προστίμων συνυπευθυνότητας, έχασαν το σύνολο της επιδότησης του ρυζιού για το έτος 1997, αφού από 4.080 δρχ. ανά στρέμμα που προβλεπόταν να εισπράξουν, τελικά πήραν μόλις 700 δρχ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και φέτος. Αντί να πάρουν 9.000 δρχ. στρεμματική ενίσχυση, εξαιτίας της αύξησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αναμένεται να εισπράξουν 4.000.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων παρουσία εκατοντάδων αγροτών της περιοχής εκφράστηκε έντονα η αγανάκτηση των ξωμάχων του κάμπου και σημειώθηκε πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει κανένα από τα αιτήματα των αγροτών όπως αυτά αναδείχτηκαν μέσα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη. Οι αγρότες προειδοποίησαν πως αν δε λυθούν τα προβλήματά τους και αν δε δοθεί η στρεμματική ενίσχυση που δικαιούνται (12.000 δρχ. για τα δύο τελευταία χρόνια) σε όλους τους καλλιεργητές ρυζιού, πολύ σύντομα θα τους βρει και πάλιη κυβέρνηση στους δρόμους του αγώνα.

Οπως κατήγγειλαν οι αγρότες, από τα ίδια τα πράγματα, τελικά καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης για δήθεν αντισταθμιστική εισφορά, που σημαίνει ότι η μείωση της τιμής του προϊόντος θα συμπληρώνεται με την αύξηση της χρηματικής ενίσχυσης ανά στρέμμα.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία τρία χρόνια οι ρυζοπαραγωγοί έχουν υποστεί μείωση της τιμής στο ρύζι κατά 35% περίπου, ενώ η αντίστοιχη στρεμματική ενίσχυση καλύπτει μόλις το 5% της απώλειας του εισοδήματός τους. Το άνοιγμα της ψαλίδας που είναι 30%, μεγαλώνει περισσότερο αν υπολογίσουμε και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Τελικά ο ρυζοπαραγωγός χάνει 35.000 δρχ. στο στρέμμα.

Τέλος οι αγρότες των Κυμίνων καταγγέλλουν πως και μέσα από την περίφημη περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων που προσπαθεί να εφαρμόσει το υπουργείο Γεωργίας, τελικά πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα αδικηθούν ενώ οι λίγοι μεγαλοαγρότες θα ωφεληθούν τα μέγιστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ