Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το φάντασμα των "πλασματικών εφημεριών"...

...επικαλείται ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, για να δικαιολογήσει τις περικοπές. Καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη επιτυχία στη στάση εργασίας στα Γιάννινα. Οι γιατροί έκαναν συγκέντρωση στη Νομαρχία των Ιωαννίνων

Τον μυθικό Περσέα, που φορούσε κουκούλες για να κυνηγήσει φαντάσματα θύμισε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, με τις δηλώσεις του για "αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις" των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αποκρούουν αγωνιστικά τις περικοπές των εφημεριών, που φτάνουν συνολικά το ένα τρίτο των κονδυλίων που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ετσι, λοιπόν, ο Κ. Γείτονας φορώντας την κουκούλα της ΟΝΕ άρχισε να κυνηγά το... φάντασμα των πλασματικών εφημεριών, όταν γνωρίζει ότι τα προγράμματα των εφημεριών συντάχτηκαν σε πνεύμα λιτότητας αλλά και με βάση το γράμμα του νόμου για το Ιατρικό Μισθολόγιο. Μάλιστα στο γραφείο του έχουν φτάσει επιστολές προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων νοσοκομείων οι οποίοι του επισημαίνουν ότι εφημερίες κάτω απ' τα όρια που αποφάσισαν καθίστανται επικίνδυνες πλέον για την ασφάλεια των ασθενών.

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ έκανε απεργία το Μάη με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και να μη γίνονται πλασματικές εφημερίες, αλλά και τότε ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα. Κι έρχεται τώρα και τραβά απ' τη φαρέτρα του τα βέλη της - δήθεν - αποπλασματικοποίησης και απειλεί ότι είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.

Καθολική συμμετοχήστην απεργία

Η απάντηση όμως των νοσοκομειακών γιατρών δινόταν τις ίδια ώρα όσο ο υπουργός έκανε δηλώσεις: Η συμμετοχή τους στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ήταν καθολική. Ολες οι τακτικές δραστηριότητες στα νοσοκομεία αναβλήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί πήραν μέρος στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η ΕΝΙΘ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει "απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της υπουργικής απόφασης, με τη μορφή της πενθήμερης επαναλαμβανόμενης, με περιφρούρηση της απεργίας στις πύλες των νοσοκομείων".

Η ΕΝΙΘ δηλώνει ότι οι γιατροί θα εφημερεύσουν για όσο φτάνουν τα χρήματα και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο έγκλημα, ενώ αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που έστειλε (3.9.1998) το Συντονιστικό Οργανο των Επιστημονικών Επιτροπών των (εννέα) νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προς τους Κ. Γείτονα και Ν. Χριστοδουλάκη, με το οποίο προειδοποιεί: "Εφ' όσον υπάρξουν περικοπές των εφημεριών και εμφανιστούν φαινόμενα απώλειας υγείας ασθενών λόγω επικίνδυνης μείωσης των εφημερευόντων ιατρών, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναζητηθούν από τον εισαγγελέα στα υπουργεία Υγείας - Οικονομικών και στα ΔΣ των Νοσοκομείων".

Κατά τα άλλα ο Κ. Γείτονας εγκαινίασε χτες - λόγω και της Διεθνούς Εκθεσης - τη λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Η όλη λειτουργία περιορίστηκε στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και με αποσπασμένο προσωπικό - 25 γιατρούς και 30 άτομα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Αγωνιστικός άνεμοςαπ' την Ηπειρο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας (8.30 - 12.30) της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" στα Γιάννινα τα χειρουργεία δε λειτούργησαν. Αντιμετωπίστηκαν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στις πύλες, όπου ενημέρωσαν τον κόσμο, με προκήρυξη που εξέδωσαν γι' αυτό το σκοπό.

Οι γιατροί του νοσοκομείου "Χατζηκώστα" καταγγέλλουν, ότι εκτός από τη συρρίκνωση των εφημεριών του Πνευμονολογικού τμήματος και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (εφημερεύει ένας γιατρός για τα δύο τμήματα) το ίδιο επιχειρείται και στο Ακτινολογικό τμήμα και στον Αξονικό Τομογράφο. Για το θέμα ενημερώθηκε ο εισαγγελέας.

Στις 11.30 πμ σύσσωμοι οι γιατροί συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία και στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα της γενικής συνέλευσης στο νομάρχη. Με το ψήφισμα διαμαρτύρονται για τις περικοπές των εφημεριών και τονίζουν:

"Η "αναβάθμιση" του υγειονομικού μας συστήματος σύμφωνα με την κυβερνητική πρακτική σημαίνει: Λιγότεροι εφημερεύοντες γιατροί στα Νοσοκομεία και άρα κίνδυνοι στην ασφαλή και ουσιαστική κάλυψη στη διάρκεια της εφημερίας, περιορισμό στις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες. Αλληλοκαλύψεις τμημάτων και στην πράξη κατάργηση του δικαιώματος και της υποχρέωσης όλων των ειδικευμένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων να παρέχουν εξειδικευμένες, υψηλής ποιότητας, υπηρεσίες στη διάρκεια της εφημερίας".

Οι γιατροί αρνούνται να υιοθετήσουν μια τέτοια λογική, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν "μείωση των εφημερευόντων σε όρια επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών".

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την ανάκληση της απόφασης και καλούν όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τα ΔΣ των νοσοκομείων και τους τοπικούς φορείς να αντισταθούμε μαζί στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του υγειονομικού μας συστήματος. "Ιδιαίτερα - καταλήγει το ψήφισμα - για την Ηπειρο η αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στη συνολική ανάπτυξη, η ιδιαίτερη προσφορά στους πολίτες της Αλβανίας κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη όλοι μαζί να υπερασπίσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους".

  • Αγωνιστικές είναι οι διαθέσεις στις συνελεύσεις των γιατρών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Σε αυτές εκδηλώνεται η απόφαση να αντιπαλέψουν μέσω της ΕΙΝΑΠ κάθε προσπάθεια περιορισμού ή συρρίκνωσης των λειτουργιών των νοσοκομείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ συνεδριάζει την Τρίτη για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ