Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο μπάρμπα-Θωμάς... επενδυτής

Ελάτε τώρα που γυρίζει. Μαύρα, κόκκινα, μονά, ζυγά. Ποντάρετε παρακαλώ. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς; Λόττο, Πρότο, Τζόκερ, Ξυστό, Προ - Πο, λαχεία. Τροχός της τύχης. Τηλέφωνα 090. Κουλοχέρηδες, μπλακ-τζακ. Χρηματιστήριο. Ρουλέτα είναι και γυρίζει. Τα πάντα ρει. Τα πάντα τρέχουν. Τσίρκο, καζίνο, καφενείο "το σύστημα". Ποντάρετε παρακαλώ.

Ηρθε ο μπάρμπα-Θωμάς και μου μίλησε για τις μικροοικονομίες μιας ζωής. Φασούλι το φασούλι που λένε. Δυο δραχμές στην πάντα - όταν μπορεί - για τις δύσκολες ώρες, για τα στερνά του - που να μην έσωνε.

Τα είχε στην τράπεζα ο ανθρωπάκος. Στην αρχή το επιτόκιο ήταν υψηλό - από 22% ξεκίνησε. Επαιρνε τους τόκους, λοιπόν, για να ενισχύσει κάπως το πενιχρό του εισόδημα. Πού να φανταστεί ο δυστυχής ότι θα πάρει το επιτόκιο την κατιούσα και θα φθάσει το 9,2% και φορολογημένο μάλιστα, ένα τίποτα σχεδόν.

Του 'βαλε την ιδέα στον καφενέ ο μάγκας της γειτονιάς ο Μήτρακας, που τα ήξερε όλα απ' έξω και ανακατωτά, παιδί της πιάτσας που λένε, μπασμένος μέσα σ' όλα τα κόλπα και ο λόγος του είχε πέραση. Οποια πέτρα και να σήκωνες από κάτω ο Μήτρακας. Τον πήρε λοιπόν από κοντά τον μπάρμπα-Θωμά και του πιπίλισε τ' αυτί με το αζημίωτο.

- Τη σήμερον ημέρα, οι μάγκες και οι ξύπνιοι παίζουν στο χρηματιστήριο. Οχι παίζουν, επενδύουν.

Του 'κανε το τύμπανο χοάνη. Του μίλησε για αμοιβαία κεφάλαια, για κρατικά ομόλογα, για ρέπος αφορολόγητα, για έντοκα γραμμάτια, για μετοχές. Του ανέφερε για αναπτυξιακά προγράμματα, για οικονομία της αγοράς, για παγκοσμιοποίηση, για τράπεζες, για "Ιντρακόμ" και τα τοιαύτα. Τον τρέλανε τον άνθρωπο.

Τα κέρδη ανυπολόγιστα, οι μετοχές διαρκώς ανεβαίνουν. Τη σήμερον ημέρα.Τι να 'κανε ο μπάρμπα- Θωμάς; Να μείνει πίσω από το ρεύμα της εποχής; Να περιμένει το επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που όλο και μειώνεται; Μάζεψε όλες του τις οικονομίες και τις έριξε στο Χρηματιστήριο. Αγόρασε μετοχές της Τράπεζας. Επεσε στην παγίδα του τζόγου, έγινε και κείνος επενδυτής - έστω και μικρός. Κατά τα λεγόμενα του Μήτρακα.

Σήμερα θρηνεί και δέρνεται. Πάνε οι μικροοικονομίες του, πάνε οι κόποι μιας ζωής, πάνε τα φτωχά του όνειρα για καλύτερα και περήφανα γηρατειά. Εμεινε με κάτι ψίχουλα, με μερικά άδεια κι άχρηστα χαρτιά. Και τα παραθύρια της Γουόλ Στριτ. Είναι πολύ ψηλά.

Τζόγο λοιπόν μπάρμπα- Θωμά; Ρουλέτα είναι και γυρίζει και καμιά φορά σταματά στο ζερό. Και τότε ξέρεις ποιος είναι ο χαμένος;

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ