Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Υγεία - Πρόνοια: δικαίωμα, δημόσιο και δωρεάν

Κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας,σημειώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", που αναγκάζεται - καθώς σήμερα η υγεία και η πρόνοια αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα - να υπενθυμίσει το αυτονόητο, από την πρώτη κιόλας σειρά του προγράμματός της!

Ο συνδυασμός του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή διαδηλώνει, και με το πρόγραμμά του, ότι η παροχή αυτών των υπηρεσιών πρέπει "να είναι υψηλής ποιότητας, δωρεάν για όλους και στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος υγείας".

Και θέτει δύο στόχους:

  • Να προωθήσει με την αγωνιστική της δράση την ουσιαστική αναβάθμιση κυρίως της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Να συμβάλλει στην κατάκτηση του δικαιώματος της ουσιαστικής συμμετοχής του δήμου - στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην εφαρμογή και τον έλεγχο των κεντρικών προγραμμάτων υγείας, που αφορούν το λαό της Αθήνας.

Η Συμπαράταξη προτείνει:

- Δημιουργία νομοθετημένων αστικών Κέντρων Υγείας σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα,στα πρότυπα των Κέντρων Υγείας της επαρχίας, στελεχωμένων πλήρως με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με 24ωρη συνεχή λειτουργία, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και σύνδεσή τους με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

- Αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού των δημοτικών ιατρείων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με ορθή χωροταξική κατανομή.

Ανύπαρκτη η πρόληψη

Τα επτά δημοτικά ιατρεία, που λειτουργούν στην Αθήνα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες του λαού της πόλης. Οχι μόνο γιατί είναι λίγα, αλλά λόγω της ανεπάρκειας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Η έλλειψη, στα περισσότερα, στοιχειώδους υποδομής κάνει συχνά αδύνατη ακόμη και την παροχή πρώτων βοηθειών. Και για ένα απλό κόψιμο ή έναν αντιτετανικό ορό κάτοικοι χρειάζεται να τρέξουν στα φαρμακεία ή σε κάποιο απ' τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ομως - όπως υπογραμμίζει η Συμπαράταξη για την Αθήνα - τα δημοτικά ιατρεία οφείλουν, εκτός από την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να προσανατολιστούν στην ανύπαρκτη σήμερα πρόληψη και φροντίδα - όπως οι ομαδικοί εμβολιασμοί - ομάδων με κοινωνικές ανάγκες.

Για την τρίτη ηλικία

Ανεπαρκώς δραστηριοποιείται ο Δήμος Αθηναίων, όπως σημειώνει η Συμπαράταξη για την Αθήνα, και στην προστασία της τρίτης ηλικίας.

Σήμερα λειτουργεί μόνον ένας μικρός αριθμός 16 Λεσχών Φιλίας,που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες πρόνοιας.

Ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή επιδιώκει "την προοδευτική αναβάθμιση των Λεσχών Φιλίας σε ΚΑΠΗ, σύμφωνα με το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο και τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας".

Ετσι διεκδικεί:

  • Προοδευτική ίδρυση νέων ΚΑΠΗ σε όλα τα Διαμερίσματα και τις γειτονιές της Αθήνας, με προτεραιότητα τις περιοχές με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.
  • Κατάλληλα κτίρια με αίθριους χώρους και εύκολη προσπέλαση.
  • Οικονομική στήριξη του θεσμού και των προγραμμάτων τους από το κράτος, στελέχωσή τους με κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία τους.
  • Συντονισμό των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ με άλλους φορείς παροχής πρόνοιας και μέριμνας, για δημιουργία δικτύου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και σε άλλες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Προτείνει να παραχωρούνται οι χώροι των ΚΑΠΗ και για δραστηριότητες άλλων ομάδων - όπως τα παιδιά - ενώ χρειάζεται να συνταχθεί ενιαίος κανονισμός λειτουργίας τους.

Για τη "Βοήθεια στο σπίτι"

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" αξιώνει πλήρη και διαρκή κάλυψη των αναγκών από τα κονδύλια της Πρόνοιας και όχι με νέα αφαίρεση πόρων από τους ήδη πενιχρούς πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Η Συμπαράταξη λέει κατηγορηματικά "όχι" στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και αυτής της υπηρεσίας, καθώς επίσης και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκεται.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ: Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πικρή πείρα για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα (2010-01-31 00:00:00.0)
Ενέκρινε τον Οργανισμό εμπορευματοποίησης της Υγείας (2009-07-01 00:00:00.0)
... «Συν» τα προφανή (2006-08-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-08-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-11 00:00:00.0)
Για να γίνει η Αθήνα η δική μας πόλη (1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ