Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οι στασιαστές δεν υπογράφουν την εκεχειρία

Αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι στασιαστές, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΦΑΛΣ.-

Δύουν και οι ελάχιστες ακτίνες αισιοδοξίας που είχαν προβάλει με την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κονγκό μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας των στασιαστών από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το βράδυ της Δευτέρας, κανένα επίσημο ανακοινωθέν δε δόθηκε στη δημοσιότητα και απλώς όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες στο παραλιακό θέρετρο της Ζιμπάμπουε εξέφρασαν τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα επίτευξης εκεχειρίας.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξαν οι συνομιλίες στο ξενοδοχείο "Ελεφαντ Χιλς" της Βικτόρια Φαλς, όπου πραγματοποιήθηκαν, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Λίγη ώρα πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση της υπογραφής εκεχειρίας, η αντιπροσωπεία των στασιαστών αποχώρησε από τις συνομιλίες κατηγορώντας τους συμμετέχοντες για τάχα κακομεταχείριση και υποτίμηση. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καμπίλα και νυν ηγετικό στέλεχος των στασιαστών Μπιζίμα Καράχα πρόβαλε ζητήματα διαδικασίας, ενώ η μόνη συνάντηση που είχαν ήταν με τον ΓΓ του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ. Ο Καράχα τόνισε ότι εφ' όσον αποκλείστηκε από τις συνομιλίες η παρουσία των στασιαστών "θα γίνει σύντομα ιδιαίτερα αισθητή μέσα από τις μάχες".

Από την άλλη πλευρά, οι Πρόεδροι της Ζιμπάμπουε, της Ζάμπια, της Ουγκάντα, της Ρουάντα, της Ναμίμπια, της Αγκόλα και της ΛΔ του Κονγκό απέφυγαν να κάνουν σχετικές δηλώσεις μετά από την πανηγυρική ανακοίνωση του προεδρεύοντος της συνάντησης, Προέδρου της Ζάμπια Φρεντερίκ Χιλούμπα, τη Δευτέρα το βράδυ, περί επίτευξης συμφωνίας. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι οι υπουργοί Αμυνας των χωρών αυτών θα συναντηθούν, την Πέμπτη, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου και να καταλήξουν σε ένα οριστικό κείμενο εκεχειρίας, το οποίο θα διαφυλάσσει μεν την εξουσία του Λορέν Καμπίλα, αλλά και θα δρομολογεί σειρά πολιτικών δημοκρατικών αλλαγών.

Δηλώσεις έκαναν μόνο ο Τζορτζ Καράμπα, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, και ο Ζοζέφ Μπίντερι, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρουάντα, Παστέρ Μπιζιμούνγκου. Ο Καράμπα επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό Λορέν Καμπίλα αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνομιλήσει απευθείας με τους στασιαστές, χαρακτηρίζοντάς τους "εισβολείς", με αποτέλεσμα η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών να γίνεται μέσω του Προέδρου της Ζάμπια Φρεντερίκ Χιλούμπα. Από την πλευρά του, ο Μπίντερι, αντανακλώντας προφανώς και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ρουάντα, εκτιμούσε ότι "οι συνομιλίες μάλλον απέτυχαν και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο εφόσον τα δύο, κατεξοχήν, εμπλεκόμενα μέρη δε συζήτησαν μεταξύ τους".

Φήμες για αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Την ίδια στιγμή, το στρατηγείο των στασιαστών από την πόλη Γκόμα, που είναι και ένα από τα κυριότερα προπύργιά τους, γνωστοποιούσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή. Επίσης ανακοίνωσε ότι, περίπου, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν, από τους διήμερους βομβαρδισμούς του λιμανιού Καλέμι της λίμνης Ταγκανίκα από μαχητικά αεροσκάφη που πρόσκεινται στον Λορέν Καμπίλα. Εκτός του ότι οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή, οι ίδιοι οι στασιαστές δεν ήταν σε θέση να κατονομάσουν την εθνικότητα των αεροσκαφών, που φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένη κατάσταση εν αναμονή εξελίξεων... (2001-01-19 00:00:00.0)
Συμφωνία ειρήνης, έστω και με επιφυλάξεις (1999-07-09 00:00:00.0)
Ουδέτεροι οι "αδέσμευτοι", υπέρ των στασιαστών οι ΗΠΑ (1998-09-04 00:00:00.0)
Η κατάσταση τείνει προς την ομαλοποίηση (1998-09-03 00:00:00.0)
Οξύνεται η ένταση (1998-08-25 00:00:00.0)
"Πλησιάζει" ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου (1998-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ