Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Η "φωτιά" εξακολουθεί να σιγοκαίει

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Οι διαδηλώσεις και ταραχές δε λένε να κοπάσουν και εξακολουθούν να δονούν την απέραντη νησιωτική χώρα, υπενθυμίζοντας με "έντονο" τρόπο την τραγική οικονομική κατάσταση του πληθυσμού.

Διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, αλλά και βίαιες ταραχές σημειώθηκαν σε τρεις τουλάχιστον πόλεις και επαρχίες, ενώ φέρεται ως δεδομένο ότι τουλάχιστον δύο φοιτητές βρήκαν φρικτό θάνατο από χτυπήματα ξιφολόγχης, παρά το γεγονός ότι η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το επίσημο ινδονησιακό πρακτορείο Αντάρα. Ομως, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του νοσοκομείου Ατμα Τζάγια, Μαρία Ελένα, επιβεβαιώνεται η είδηση, αλλά όχι και ο θάνατος των φοιτητών, όπως και η μεταφορά άλλων πέντε που μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα μετά την εισπνοή δακρυγόνων. Οι φοιτητές βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για δεύτερα μέρα, όταν αργά τη νύχτα της Δευτέρας η αστυνομία επενέβη για να τους διαλύσει και ακολούθησαν συγκρούσεις και άγριο ανθρωποκυνηγητό.

Εκατοντάδες παρέμειναν και τη νύχτα έξω από το μέγαρο και οι συγκρούσεις άρχισαν τη στιγμή που η αστυνομία, επικουρούμενη από το στρατό και πεζοναύτες, προσπάθησε να τους απομακρύνει. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές απωθήθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο, η αστυνομία εξακολουθούσε να αποκλείει τους δρόμους γύρω από το κτίριο, ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε και χτες όταν οι φοιτητές συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία, στην προσπάθειά τους να διαδηλώσουν έξω από το Κοινοβούλιο και ορισμένοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πραγματοποιήσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία.

Οι φοιτητικές συγκεντρώσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο είχαν κύριο αίτημα την απομάκρυνση του Προέδρου Χαμπίμπιε, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε στη χώρα έπειτα από τις διαδηλώσεις και καταλήψεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τις αναταραχές που ακολούθησαν και οδήγησαν στην αποπομπή του Προέδρου Σουχάρτο. Απόφαση στην οποία τον οδήγησε η παλλαϊκή εξέγερση που πυροδότησε η οικονομική κρίση. Φοιτητικές διαδηλώσεις έγιναν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Σουραμπάγια,όπου οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών και ζητούσαν επίσης την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Η εικόνα, όμως, στην κεντρική Ιάβα είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, κυρίως στην πόλη Καμπούμεν,όπου ο κόσμος επιδίδεται σε "μαζικές βίαιες εκτονώσεις", εξαιτίας της δεινής οικονομικής του θέσης και στρέφεται κατά της δακτυλοδεικτούμενης κινεζικής κοινότητας, η οποία δεν έχει πληγεί τόσο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα. Στην πόλη πλέον έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, για να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν το πλήθος, ενώ από προχτές έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις. Η χαοτική εικόνα, όμως, παραμένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ