Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ κάνουν τους "λογαριασμούς" τους;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΡΑΝΑ. -

Σε "διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης" στην Αλβανία κάλεσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με επιστολή του (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) προς τον Αλβανό Πρόεδρο Ρεζτέπ Μεϊντάνι.

Σύμφωνα με την επιστολή, που επέδωσε στον Αλβανό Πρόεδρο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα Μαρίσα Λίνο, η δημοκρατία περνάει από "έναν αυθεντικό εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας".

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι "η υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου πρέπει να είναι η βάση για όλες τις χώρες που αναζητούν μια ευημερούσα δημοκρατία".

Ο Κλίντον εκφράζει την "ανησυχία" του για τα πρόσφατα "δραματικά γεγονότα" στην Αλβανία κι επαναλαμβάνει ότι η Ουάσιγκτον παίζει έναν "δραστήριο ρόλο" στη διαμόρφωση των πρωτοβουλιών του ΟΑΣΕ και της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη "της προσωπικής προσπάθειας", που καταβάλλει ο Μεϊντάνι για την επίλυση της κρίσης.

Η επιστολή καθεαυτή, η επίδοσή της στον Πρόεδρο και το περιεχόμενό της αποτελούν τοποθέτηση υπέρ του Προέδρου και εναντίον του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο; Δύσκολο να το πει κανείς με βεβαιότητα. Πάντως, για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ο Φάτος Νάνο τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πραγματοποιήσει τον τρίτο κατά σειρά ανασχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αλβανία υπό τους σοσιαλιστές.

Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εισηγήθηκε χτες προτάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία αναμενόταν αργά το βράδυ να καταλήξει σε αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ