Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και συγκρούσεις ενώ συνεχίζεται η αμερικανική διαμεσολάβηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η νέα αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια εξαιτίας της ξαφνικής όξυνσης της έντασης που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακή εδάφη μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού σε κρησφύγετο της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς" και τη δολοφονία 2 ανώτερων στελεχών του στρατιωτικού της σκέλους.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας από Ισραηλινούς κομάντος των αδελφών Αουνταλάχ, υπόπτων για βομβιστικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια εφόδου στην κρυψώνα τους σε ερημικό σημείο της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα τους οργισμένους διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης Ελ Μπιρέχ της Δυτικής Οχθης, γενέτειρα των δύο αδελφών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άτομα. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βηθλεέμ και στη Νάμπλους, ενώ οι ηγέτες της "Χαμάς", Σέικ Αχμέντ Γιασίν και Μαχμούντ Ζαχάρ, ορκίστηκαν εκδίκηση για τους δύο μαχητές τους, "πολύ πιο αιματηρή από ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα".

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε σε λακωνικές ανακοινώσεις, ενώ η ισραηλινή ηγεσία προσπάθησε σαφώς να υποβαθμίσει το θέμα δίνοντας περισσότερο έμφαση στη συνεχιζόμενη μεσολαβητική προσπάθεια του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε, πάλι, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες του προχωρούν "αργά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ