Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Νέα αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, έληξε, χτες, η τέταρτη συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων των χωρών των Μεγάλων Λιμνών για τις εξελίξεις στη ΛΔ του Κογκό

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΓΚΟΜΑ.-

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και η τέταρτη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στις μάχες που μαίνονται στις νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κογκό.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ζάμπια, της Ζιμπάμπουε, της Αγκόλα, της Ναμίμπια, της Ουγκάντα, της ΛΔ του Κογκό και της Ρουάντα, καθώς και ο ΓΓ του ΟΑΕ Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ ολοκλήρωναν, χτες, τις διήμερες συνομιλίες τους στην Αντίς Αμπέμπα. Στη συνάντηση δε συμμετείχαν εκπρόσωποι των στασιαστών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Ρουάντα, της οποίας ο στρατιωτικός σύμβουλος Εμανουέλ Γκαζάνα διατύπωνε, εκ νέου, την απειλή ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα εμπλακούν στις συγκρούσεις, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι προς το παρόν ελπίζει σε μια ειρηνική λύση. Οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και μόνο ο υπουργός Αμυνας της Ζάμπια Κιτάλου Σάμπα υπογράμμισε ότι "και μόνο το γεγονός της συνάντησής μας αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης", ενώ επανέλαβε ότι στόχος των συνομιλιών είναι η εξεύρεση μιας, κοινά αποδεκτής, μεθόδου σεβασμού της εκεχειρίας από όλες τις πλευρές στη ΛΔ του Κογκό.

"Ανευ σημασίας" χαρακτήρισε, από την Γκόμα όπου βρίσκεται, ο Μπιζίμα Καράχα, εκπρόσωπος των στασιαστών, τη συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα και επανέλαβε ότι οι στασιαστές δε δεσμεύονται από καμία εκεχειρία. Επιπλέον, ο, ελεγχόμενος από τους στασιαστές, ραδιοφωνικός σταθμός της Μπουκαβού μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες λαμβάνουν χώρες στην περίμετρο της πόλης, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές. Εντούτοις, εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής δύναμης του ΟΗΕ, που κράτησαν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι χιλιάδες κάτοικοι των πόλεων που βρίσκονται στη λίμνη Ταγκανίκα, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Μπουκαβού, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο στην Τανζανία. Ούτε, όμως, αυτή η πληροφορία κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι εξελίξεις στη ΛΔ του Κογκό θα απασχολήσουν και την ετήσια Σύνοδο της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης, που συνέρχεται τη Δευτέρα στον Αγιο Μαυρίκιο με τη συμμετοχή 14 χωρών - μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ