Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαίρε, Μικρασία

Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ΕΤ-1,τιμώντας τη μνήμη όλων όσων χάθηκαν εκείνη την τραγική περίοδο, προβάλλει σε επανάληψη μια ταινία - ντοκουμέντο, με τίτλο "Από τη Μικρασία, χαίρε". Μαρτυρίες καταγράφουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Μέσα από γράμματα των πολεμιστών της Μικρασίας, ζωντανεύει η κρίσιμη πενταετία από το 1918 έως το 1922. Τα γεγονότα, που αναφέρονται στα γράμματα, επιβεβαιώνονται από υπέργηρους μάρτυρες, ξεριζωμένους Μικρασιάτες. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, όπως κινηματογραφικά αρχεία, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια κ.ά. Η ιστορική έρευνα, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Ν. Σφυρόερα(Κυριακή ΕΤ-1 12.15).

Συνάντηση δύο πολιτισμών

Την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σημερινό Αφγανιστάν, καταγράφει το ντοκιμαντέρ "Ελληνες στην Ανατολή - Συνάντηση δύο πολιτισμών". Ο αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, στις ανασκαφές που έκανε στην αρχαία τοποθεσία της Βακτριανής, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι ο μακεδονικός πολιτισμός ήκμασε για αιώνες σ' αυτήν την περιοχή. Σκηνοθεσία: Ιρίνα Κισελίοβα (Κυριακή ΝΕΤ 16.00).

Περιήγηση στην Ολυμπία

Στην Ολυμπία εστιάζεται αυτήν τη βδομάδα ο φακός της εκπομπής "Ελλάδος περιήγησις". Το ιερό της Ολυμπίας άνθησε από το 10ο αιώνα π.Χ. έως το 426 μ.Χ. Το 426 π.Χ. ήταν η εποχή που ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β κατήργησε όλα τα αρχαία ιερά. Ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, η Αλτις, ήταν αφιερωμένος κυρίως στον Δία. Κατά την αρχαϊκή περίοδο χτίζονται τα πρώτα μνημειακά κτίρια και σιγά - σιγά προστίθενται νέα οικοδομήματα για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του ιερού. Στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, ο χώρος αποκτά την οριστική του διάρθρωση. Οι αγώνες που τελούνταν στο χώρο, ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, αναδιοργανώθηκαν κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα από τον βασιλιά της Ηλιδος Ιφιτο, τον Κλεισθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης, οι οποίοι θέσπισαν και την "ιερή εκεχειρία". Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Ολύμπια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και απέκτησαν πανελλήνιο χαρακτήρα. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ολυμπία έγιναν το 1829 στην περιοχή του ναού του Διός, από μέλη της Expedition scientifique de morre. Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Σταύρου Ιωάννου (Δευτέρα ΝΕΤ 18.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ