Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Ο φλογερός "Οδηγητής"

Ο Γ. Μωραϊτης, την εποχή της ίδρυσης της ΚΝΕ, ήταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ με ευθύνη για τον παράνομο Τύπο και ιδιαίτερα για την "Αδούλωτη Αθήνα" και το "Ριζοσπάστη". Μας μίλησε για τις πρώτες εκείνες εκδόσεις του "Οδηγητή":

"Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο, για το οποίο είχε την ευθύνη ο Αντώνης ο Καλαμπόγιας. Ηρθε από το εξωτερικό στην παρανομία και ήταν ένας εξαιρετικός σύντροφος. Για το δεύτερο φύλλο, ανατέθηκε η ευθύνη σε μένα. Αλλά δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει, γιατί πιαστήκαμε. Ητανε όλη η ύλη γραμμένη και με πολύ ψιλά γράμματα. Θα είχε πλούσιο υλικό, αν κυκλοφορούσε, αλλά ατύχησε με τη σύλληψη τη δική μας, στις 29 Νοέμβρη του '68. Τα υλικά είναι ψιλογραμμένα για να μπορούν να κρύβονται. Και, βέβαια, τα είχα τόσο καλά κρυμμένα, ώστε δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα. Μπορεί να βρίσκονται ακόμα κρυμμένα γύρω σ' εκείνη την πολυκατοικία που με πιάσανε. Ηταν σε πολύ μικρό σχήμα, σε τσιγαρόχαρτο γραμμένη η ύλη και τυλιγμένη με "χρυσό" και καλά κρυμμένα. Δεν μπόρεσε να βρει τίποτα η Ασφάλεια, γιατί, αν είχαν βρει κάτι, θα το είχαν αξιοποιήσει στη δικογραφία".

Οι συλληφθέντες πέρασαν στρατοδικείο. Ο Μάλλιος, από τους αστυνομικούς διευθυντές, είχε πει ότι δε βρήκαν τίποτα, παρά μόνο μια χαρτοσακούλα με καμένα χαρτιά. "Για τον "Οδηγητή", ρώτησε στο τέλος της απολογίας μου ο βασιλικός επίτροπος. Λέει, δε μας είπες για τον "Οδηγητή". Απαντάω, πώς δε σας είπα; Μίλησα για το φλογερό Οδηγητή της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Ρωτά ξανά, εσύ τον έγραφες; Οχι, του απαντάω. Δεν κυκλοφόρησε αυτό το φύλλο, όμως οι σύντροφοι που δεν πιάστηκαν πρέπει να κυκλοφόρησαν έναν άλλο Οδηγητή, που όμως δεν υπάρχει στα αρχεία".

Απευθυνόμενος στους νέους κομμουνιστές τονίζει: "Πρέπει να συγχαρούμε την ΚΝΕ για τη δουλιά που αναπτύσσει σήμερα σε νόμιμες συνθήκες, σήμερα όμως, νομίζω, πολύ πιο πολύπλοκες και πιο δύσκολες από κάθε άποψη. Σήμερα, μας πολεμάνε θεοί και δαίμονες και κύριο στόχο έχουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Αλλά τα σχέδια και οι επιδιώξεις τους δεν πρόκειται να καρποφορήσουν, γιατί τελικά η νέα γενιά θα διαλέξει το δικό μας δρόμο που οδηγεί στην πρόοδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ