Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΑΔΑ
"Ενωμένοι να σταματήσουμε την ΠΣΕ"

Πρωτοβουλία για κοινό ψήφισμα καταγγελίας της Πολυμερούς Συμφωνίας Επενδύσεων

"Η προτεινόμενη ΠΣΕ, που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ, η οποία, όμως, σκοπεύει να γίνει επενδυτικό καθεστώς για την παγκόσμια οικονομία, προβάλλει μια κολοσσιαία απειλή για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των λαών όλων των χωρών του πλανήτη, όπως και της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας των κρατών.

Είναι ανήκουστο μία τέτοια διεθνής Συμφωνία, η οποία θα δεσμεύσει κατά απόλυτο τρόπο τις εθνικές κυβερνήσεις και θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τους εθνικούς νόμους, αλλά και τα διεθνή συμφέροντα σχεδόν όλων των χωρών της υφηλίου, να διαπραγματεύεται κεκλεισμένων των θυρών, σκοπίμως αποκρυπτόμενη από την παγκόσμια κοινή γνώμη για περισσότερο από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η ΠΣΕ θα γίνει ένα νέο "Σύνταγμα για μία μοναδική παγκόσμια οικονομία", τέτοια που θα είναι απολύτως υπό τον έλεγχο των πιο ισχυρών πολυεθνικών εταιριών και των διεθνών χρηματιστηριακών και οικονομικών κέντρων. Θα συστήσει ένα ποιοτικό άλμα στην κατεύθυνση τηςιμπεριαλιστικά κινούμενης διαδικασίας της "παγκοσμιοποίησης", που ήδη έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μεγάλη κρίση και ανασφάλεια καθώς και μεγάλη ανισότητα μεταξύ των χωρών. Ενώ έχει προκαλέσει τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, καθώς επίσης και σημαντικές απώλειες στα κοινωνικά δικαιώματα και στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κύριος σκοπός της ΠΣΕ είναι να εγκαθιδρύσει απόλυτη κεφαλαιακή ευχέρεια στα παγκόσμια επιχειρησιακά συμφέροντα. Υπό αυτούς τους όρους οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα έχουν το αχαλίνωτο δικαίωμα να διεισδύουν στις εθνικές αγορές κατά τη θέλησή τους, απελευθερωμένες πλήρως από δεσμεύσεις ή "απαιτήσεις εκπλήρωσης", που μπορεί να τίθενται από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών.

Ενα τέτοιο επενδυτικό καθεστώς θα υποδαυλίσει ουσιαστικά την ικανότητα των χωρών να καθορίζουν οι ίδιες τα αντικείμενα της εθνικής τους ανάπτυξης, να διατηρούν και να βελτιώνουν τα εργασιακά στάνταρντ, να ελέγχουν τη χρήση των πολύτιμων φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, να προλαμβάνουν ή να αποτρέπουν ιδιωτικοποιήσεις, να διευρύνουν το συνεταιριστικό και συλλογικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και, τέλος, να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Θα περιορίσει σημαντικά το δημοκρατικό και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών και των κυβερνήσεών τους να αυτοκαθορίζουν τις εθνικές συλλογικές τους τύχες και θα επισπεύσει την καθοδική πορεία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Οι διεθνείς συμφωνίες, που καθορίζουν οι κοινοί και αμοιβαίως συμφωνηθέντες όροι των εμπορικών συναλλαγών, είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι, όμως η ΠΣΕ και παρόμοιες πρωτοβουλίες θα εξασφαλίσουν "κάρτα ελευθέρας" στα πιο ισχυρά επιχειρησιακά κοντσέρν και θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ένα επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό μονοπάτι.

Η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια αντίθεση στην ΠΣΕ, συνδυασμένη με τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ορισμένων ηγετικών καπιταλιστικών κέντρων και χωρών, έχει ήδη προκαλέσει κρίση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρά το γεγονός όμως της αναβολής για έξι μήνες της τελικής υπογραφής της συμφωνίας, ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ, συνεχίζουν τις πιέσεις για την υιοθέτηση των βασικών δομικών συστατικών της ΠΣΕ, είτε διαμέσου του ΠΟΕ είτε με τις τροποποιήσεις των βασικών αρχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεπώς, καλούμε όλα τα εργατικά κινήματα και τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες να προσδιορίσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν την επικύρωση της ΠΣΕ από τις κυβερνήσεις τους. Απορρίπτουμε την εξώθηση από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη και την πορεία για μία παγκόσμια δικτατορία. Προτείνουμε εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές, όπου πρωταρχική σημασία θα έχουν οι ανάγκες και οι πόθοι των λαών, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς απειλούνται από την παγκόσμια επιχειρηματική θέληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη".

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα έχουν υπογράψει:

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Αυστραλίας, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπαχρέιν, Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Βελγικό Εργατικό Κόμμα (PTB), Κίνημα Κομμουνιστών του Βελγίου, ΚΚ Μοραβίας και Βοημίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Βρετανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Καναδά, ΚΚ Χιλής, ΚΚ Κολομβίας (FARC - EP), Ενωμένο Λαϊκό Κόμμα της Κόστα Ρίκα, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Δανίας, Αιγυπτιακό ΚΚ, ΚΚ Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας, Ενωμένο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ Ελλάδας, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ Κόμμα του Ιράν, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ Ισραήλ, Σίσο - Ούντο Ιαπωνίας (Shiso - Undo), Ιορδανικό ΚΚ, Εργατικό Κόμμα Κορέας, Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Νότιας Κορέας, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού (MMS), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Αοτεαρόα (Νέας Ζηλανδίας), ΚΚ Νορβηγίας, Παλαιστινιακό ΚΚ, Λαϊκό Κόμμα Παναμά, Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP), Πορτογαλέζικο ΚΚ, Ρουμάνικο ΚΚ, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), ΚΚ Σκοτίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (EME), ΚΚ Ουρουγουάης, ΚΚ ΗΠΑ, ΚΚ Βενεζουέλας, Γερμανικό ΚΚ (DKP), Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Νεπάλ, Σουηδικό Κόμμα Εργασίας, Αυστραλιανό περιοδικό "Νέα Εποχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ