Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Το περιεχόμενο της Συμφωνίας

H Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ) είναι η συμφωνία που βρίσκεται πλέον μία ανάσα πριν από την επικύρωσή της και στις τελευταίες καταληκτικές λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, εις εφαρμογή των εντολών που έδωσαν οι κυβερνήσεις - μέλη του Οργανισμού, οι οποίες ήταν:

  • Να εξασφαλιστεί μία ευρεία πολυμερής οργάνωση για τις διεθνείς επενδύσεις με υψηλά στάνταρντ για τη φιλελευθεροποίηση των επενδυτικών καθεστώτων και την ταυτόχρονη προστασία των επενδύσεων και με αποτελεσματικές και διεκδικητικές διαδικασίες εγκαθίδρυσης.
  • Να είναι μία ανεξάρτητη διεθνής συμφωνία ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης από τα κράτη μη μέλη του ΟΟΣΑ, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει κάτω από αυτές τις κατευθύνσεις αυτό το "σύνταγμα", τουλάχιστον από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα ή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε;

  • Η ΠΣΕ θα απαγορεύσει τα περισσότερα υπάρχοντα σύνορα και θα ελέγχει τη ροή των διεθνών επενδύσεων. Οταν υιοθετηθεί η συμφωνία θα υποσκάψει με δραματικό τρόπο την ικανότητα των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων να διαμορφώνουν οικονομική και κοινωνική πολιτική σε τομείς όπως η ασφάλιση, η υγεία και η ισότητα μεταξύ των τοπικών και όλων κοινοτήτων.
  • Τα υπάρχοντα και συμφωνημένα άρθρα της ΠΣΕ δίνουν τη νομική δυνατότητα οι ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες αλλά και οι ξένοι επενδυτές να μηνύουν τις κυρίαρχες κυβερνήσεις. Αν μία εταιρία ή ένας επενδυτικός φορέας "νιώθει" ότι τα αναμενόμενα κέρδη από τις επενδύσεις που έχει κάνει, δεν είναι στο ύψος των προσδοκιών που έχουν οι ίδιοι προσδιορίσει, μπορεί να προχωρήσει διά της νομικής οδού απαιτώντας το αντίστοιχο υπολειπόμενο ποσό από μία κυβέρνηση καταφεύγοντας σε ειδικό δικαστήριο της ΠΣΕ. Τα διεθνή δικαστήρια στα οποία θα λάβει χώρα η ακροαματική διαδικασία και η εκδίκαση της διένεξης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στις υπόλογες κυβερνήσεις. Ο μοναδικός άλλος υπάρχων φορέας που υφίσταται για την εκδίκαση παρόμοιων διενέξεων με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι συμφώνως ως προς ορισμένες και περιορισμένης ισχύος διατάξεις της υφισταμένης συμφωνίας, η Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, γνωστή ως NAFTA.
  • Η ΠΣΕ θέτει ως εντολή τον όρο "Εθνική Μεταχείριση" ώστε να εξασφαλιστεί στους ξένους επενδυτικούς φορείς και ομίλους αλλά και τις εταιρίες ίση μεταχείριση με τις εγχώριες εταιρίες. Συνεπώς, τα φορολογικά κίνητρα τα οποία δίνονται σε μικρές επιχειρήσεις, μετά από νομοθετικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων, θα αντιμετωπίσουν σοβαρή πρόκληση γιατί συμφυώς θα καλλιεργηθεί η διαφορά τους απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ξένους μεγαλοεπενδυτές.
  • Σε επιχειρήσεις και επενδυτές ορμώμενους από κράτη - μέλη της ΠΣΕ θα δοθεί το δικαίωμα "του περισσότερο ευνοημένου έθνους" καθεστώτος. Στις κυβερνήσεις δε θα επιτρέπεται πλέον να διαχωρίζουν τα κράτη από τις επιχειρήσεις βασιζόμενες σε κριτήρια όπως, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εργασία, περιβαλλοντικά ή άλλου είδους "μη εμπορεύσιμα" κριτήρια.
  • Η ΠΣΕ εμπεριέχει μία απαγορευτική διάταξη σε σχέση με τις "απαιτήσεις εκπλήρωσης", που είναι οι συνθήκες ή οι όροι βάσει των οποίων οι κυβερνήσεις υποχρεώνονται απέναντι στους επενδυτές. Παραδείγματα των απαιτήσεων εκπλήρωσης περιλαμβάνουν: συνεισφορά στις επενδυτικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας - όπως στην Ομοσπονδιακή Επανεπενδυτική Κοινοτική Πράξη - εκμεταλλευόμενη εγχώρια αγαθά ή υπηρεσίες (εγχώρια ικανοποίηση), προσλαμβάνοντας τοπικούς εργαζόμενους ή "ταχύτατα τραντάγματα" σε σχέση με την κεφαλαιακή διαφυγή. Η απαγόρευση στις απαιτήσεις εκπλήρωσης μπορεί συχνά να "τραυματίσει" επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Δίχως την ικανότητα του προσδιορισμού των συνθηκών στις επενδύσεις, οι κυβερνήσεις θα έχουν περιορισμένο έλεγχο πάνω στην κεφαλαιακή διαφυγή και στην επιχειρησιακή ευθύνη.
  • Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή λεπτομερής ανάλυση και εξέταση, είτε δημόσια είτε σε πολιτικό επίπεδο, του κειμένου και των όρων της ΠΣΕ. Παρ' όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις ήδη βρίσκονται στο καταληκτικό τους επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις για την ΠΣΕ που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 1995, ολοκλήρωσαν το πρώτο και αρχικό κύκλο τους το Μάιο του 1997. Μόνο όμως ένα πολύ μικρό τμήμα αξιωματούχων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο των Εμπορικών Αντιπροσώπων, και των οικονομικών και χρηματιστηριακών λόμπι (όπως τα μέλη του Συμβουλίου για τη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα) γνώριζαν και έπαιρναν μέρος σε αυτές. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 1997 η ύπαρξη, το κείμενο και η πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν απολύτως μυστικά. Ακόμα και μετά από τη διαρροή και τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση Κλίντον έκανε μηδαμινές προσπάθειες να ενημερώσει τους πολίτες, τους εκλεγμένους Αντιπροσώπους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ή ακόμα και αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη θα είναι δεσμευμένα με τους όρους της ΠΣΕ για το ελάχιστο χρονικό όριο των 20 ετών. Η ΠΣΕ απαιτεί επίσης την πλήρη δέσμευση για μία πενταετία από την πιθανή απόσυρσή του. Από αυτό το σημείο όλες οι υφιστάμενες επενδύσεις είναι ακόμα δεσμευμένες στους όρους της Συμφωνίας, επιπροσθέτως για 15 χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ