Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Ο χορός των βρικολάκων"

Αδηλο το μέλλον του Κλίντον μετά την κατάθεση της έκθεσης του ανεξάρτητου ανακριτή Κένεθ Σταρ

Οι Δημοκρατικοί είναι εκείνοι που "σαν κανίβαλοι θα πέσουν να κατασπαράξουν" τον Κλίντον, αν απολέσουν τη δυνατότητα "βέτο" στη Γερουσία και χάσουν την επιρροή τους στη Βουλή.

Αυτά δήλωνε παράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος, σκιαγραφώντας με τον πιο χαρακτηριστικό και δραματικό τρόπο τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και διαθέσεις των Δημοκρατικών απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, εξελίξεις ναι μεν αναμενόμενες αλλά με πολύ σοβαρές άμεσες συνέπειες για την παραμονή του Μπιλ Κλίντον στην εξουσία. Το ανακριτικό υλικό και το πόρισμα του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ,που καταλαμβάνει τον τεράστιο όγκο των 36 κιβωτίων, δείχνει "να καίει" τον Πρόεδρο, αφού το πόρισμα των 445 σελίδων, που άρχισε να διαρρέει στο διαδίκτυο από το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται ότι παρέχει "ουσιαστικές, σαφείς και αξιόπιστες ενδείξεις" για να στηρίξουν ένα κατηγορητήριο περίπου 10 αδικημάτων, όπου τουλάχιστον τρία εξ αυτών συνιστούν πολύ σοβαρό λόγο έναρξης της διαδικασίας αποπομπής του Κλίντον. Τα τρία απ' αυτά, που είναι και ποινικά αδικήματα, είναι η ψευδορκία, η ενθάρρυνση και ώθηση ουσιαστικού μάρτυρα να ψευδορκήσει και η παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης.

Η αμυντική γραμμή του Κλίντον, που υποστηρίζει ότι πολλοί Πρόεδροι στο παρελθόν είχαν ψευδορκήσει, είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις και είχαν προβεί σε αδικήματα, και ότι σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει κενό εξουσίας, σε συνδυασμό με την "καμπάνια συγχώρεσης και μεταμέλειας", δε φαίνεται να αποδίδει. Εξ αρχής η υπερασπιστική τακτική του ίδιου του Προέδρου και των συμβούλων του ήταν και παραμένει "τραγική".

Ο "πόλεμος" των Δημοκρατικών

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική ήταν που πραγματικά υπέσκαψε τη θέση του και πλέον είναι δύσκολα αναστρέψιμο το σε βάρος του κλίμα. Εξάλλου, η παρούσα κατάσταση δεν είναι απλώς παρά η κορυφή του παγόβουνου και ενός "πολέμου" στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει ξεκινήσει από την αρχή της δεύτερης προεδρικής του θητείας, δηλαδή δύο χρόνια πριν. Μέχρι στιγμής ο Κλίντον είχε καταφέρει να αποφύγει "αναίμακτα" όλους τους προηγούμενους σκοπέλους, όμως μάλλον η περίοδος χάριτος έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ο κλοιός έχει σφίξει τόσο που είναι ένα βήμα πριν από τον να τον "πνίξει".

Η χρονική σύμπτωση είναι και αυτή ένα αξιοπερίεργο γεγονός, καθώς οι Δημοκρατικοί θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσουν για τη διαδικασία αποπομπής πριν τις εκλογές του Νοέμβρη για την πλήρωση μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και ορισμένων μελών της Γερουσίας, και η υπόθεση αυτή είναι σίγουρο ότι θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για τους Δημοκρατικούς εάν δεν επιδείξουν "θάρρος και σωφροσύνη". Επίσης, δε φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν από χέρι την επόμενη Προεδρία - επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2000 αρχίζει σε λίγους μήνες, μέσα στο 1999.

Το κλίμα είναι τέτοιο που σύσσωμος πλέον ο αμερικανικός Τύπος κάνει τις αναλογίες με το περίφημο σκάνδαλο "Γουότεργκέιτ", που οδήγησε σε παραίτηση τον Αύγουστο του 1974 τον Νίξον. Παρά τις διαφορές ανάμεσα στο τότε και το τώρα - επισημαίνουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" - ο Μπιλ Κλίντον βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πολλά από τα ίδια νομικά και πολιτικά φαινόμενα που είχαν αποδειχθεί μοιραία για τον Νίξον. Το παιχνίδι είναι το ίδιο, μόνο οι κανόνες τους έχουν αλλάξει...

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ