Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΟΡΕΙΩΝ
Ν' ανατρέψουμε τα σχέδια Κομισιόν και κυβερνήσεων

Ολοκληρώθηκαν στη Χαλκιδική οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των Ευρωπορειών. Κλείνοντας τις εργασίες, εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής, ο Αλ. Βερναδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "οι συμφωνίες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ δικαιολογούν πολιτικές που στην εφαρμογή τους πλήττουν εργάτες και μικρομεσαία στρώματα ανηλεώς. Η ανεργία στις χώρες μας συνεχώς μεγαλώνει, περιθωριοποιώντας όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι απόκληροι της κοινωνίας, φτωχοί και άστεγοι, πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα και λόγω της κατάστασης στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κύματα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων προστίθενται στο κοινωνικό περιθώριο των χωρών μας. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται σε βάρος των εργατών και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες σαρώνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες. Μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις περιορίζονται δραστικά. Το κράτος πρόνοιας κατεδαφίζεται, η δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία απαξιώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία υπονομεύονται και οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με πρόσθετες εισφορές ενώ οι εργοδότες σκανδαλωδώς απαλλάσσονται.

Οι παραγωγικές βάσεις των χωρών μας συρρικνώνονται από τις άμετρες κερδοσκοπικές επιδιώξεις των κεφαλαιοκρατών. Οι δημόσιες επιχειρήσεις, η δημόσια γη και περιουσία εκχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που κερδοφορεί και κερδοσκοπεί ασύστολα, εκμεταλλευόμενο την υποδομή που δημιουργήθηκε από τους φόρους των λαών μας".

"Μπροστά σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση - συνέχισε ο ομιλητής - το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Οι πλειοψηφίες των ηγετικών ομάδων τους στις χώρες μας φέρουν ιστορική ευθύνη γι' αυτό. Αποκομμένες από τα προβλήματα της τάξης που εκπροσωπούν, "γραφειοκρατικοποιημένες", συναινετικές και υποταγμένες, αντί να επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, διαπραγματεύονται, χωρίς επιτυχία, την ήττα και την υποχώρηση. Παρ' όλα αυτά τον τελευταίο καιρό, η βάση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των ανέργων, κυρίως στη Γαλλία, αρχίζει να κινείται όλο και πιο μαζικά, όλο και πιο συντονισμένα, αναπτύσσοντας αγώνες που υπερβαίνουν τους στόχους όχι μόνον των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά με κατάλληλη αξιοποίηση πανευρωπαϊκά της δύναμής τους, μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της Κομισιόν και των κυβερνήσεών μας. Σ' αυτή την κατεύθυνση και προοπτική η Ελληνική Επιτροπή του Δικτύου Ευρωπορειών πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ