Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το Ιράν προειδοποιεί τους Ταλιμπάν για περιφερειακή ανάφλεξη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ενα βήμα πριν από το ξέσπασμα μιας γενικευμένης σύρραξης βρίσκεται όλη η περιοχή, προειδοποίησε, χτες, με μήνυμά του μέσω του κρατικού ραδιοφώνου ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ σχολιάζοντας την ένταση στις σχέσεις Ιράν-Αφγανιστάν.

Ο Κχαμενεϊ κάλεσε την πακιστανική ηγεσία, που φέρεται να υποστηρίζει τους μουσουλμάνους αντάρτες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, να τερματίσουν την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε να αναγκαστεί και η ηγεσία των Ταλιμπάν "να πράξει σοφά και λογικά". Ο Ιρανός ηγέτης κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι με τις πράξεις τους "οδηγούν την όλη περιοχή σε μια πολεμική κρίση που δε θα είναι εύκολο να καταλαγιάσει" και κάλεσε τις ηγεσίες των ισλαμικών χωρών, καθώς και τη θρησκευτική ισλαμική ηγεσία να ασκήσουν πιέσεις στο Πακιστάν και στους Ταλιμπάν. Ο Αγιατολάχ εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια και οργή του για τις σφαγές σε βάρος της μειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων, που λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην κεντρική αφγανική επαρχία Μπαμιγιάν, που καταλήφθηκε την Κυριακή το βράδυ από τους Ταλιμπάν. Στο μήνυμά του, ο Κχαμενεϊ, ο οποίος είναι και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κατέληξε ότι περιμένει την τελική απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης για να προχωρήσει σε άμεσες αντιδράσεις.

Οπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το σύνολο των επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν (Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουρών) βρίσκεται, σύμφωνα και με στρατιωτική ανακοίνωση, παρατεταγμένο στα σύνορα με το Αφγανιστάν και είναι έτοιμο να αναλάβει δράση. Ας υπενθυμιστεί πως η ένταση προκλήθηκε όταν οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δολοφόνησαν 8 Ιρανούς διπλωμάτες και 1 Ιρανό δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης Μαζάρ ελ Σαρίφ, στις αρχές Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ