Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Η Αθήνα δε "βλέπει" κλιμάκωση

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην αλβανική κρίση "συνέστησε" η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε, επίσης, το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της για την ελληνική μειονότητα. Πάντως, σύμφωνα με την εικόνα που σχηματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τις αναφορές των διπλωματικών αρχών στα Τίρανα, η δολοφονία του στενού συνεργάτη του Σ. Μπερίσα θα πρέπει να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν πράξη αντεκδίκησης και ξεκαθάρισμα (παρα)οικονομικών λογαριασμών παρά σαν πολιτική δολοφονία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, το Δημοκρατικό Κόμμα αξιοποιεί τη δολοφονία του Χαϊντάρι για να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε να την αποδυναμώσει και κυρίως να την αναγκάσει να σταματήσει τις έρευνες και τις δικαστικές διώξεις στελεχών της. Πέραν αυτών των άμεσων στόχων - σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ - ο Σ. Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορούν να περιμένουν κάτι περισσότερο, καθώς δεν έχουν - εμφανώς τουλάχιστον - στηρίγματα από το εξωτερικό.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Αθήνα δεν περιμένει μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης, αν και πολλοί διπλωμάτες επισημαίνουν δυο εκρηκτικά στοιχεία: Πρώτον, τον "παραδοσιακό" διχασμό της χώρας και, δεύτερον, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της είναι εξοπλισμένο, μετά τα περσινά γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ