Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
"Απρόσκλητος" ο αγώνας

Με τη σημαία... του "κοινωνικού διαλόγου" πορεύεται η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, παρότι και η ίδια διαπιστώνει πως επέρχεται καταιγίδα, που απειλεί να σαρώσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα

Με "σημαία" τον "κοινωνικό διάλογο",η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ επιχειρεί να χαράξει τη στρατηγική της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα, στις εργασίες του έκτακτου θεματικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Οκτώβρη,σε μια περίοδο που η ίδια η ΟΤΟΕ διαπιστώνει ότι αναμένεται μείωση της απασχόλησης κατά 20 - 25%,λόγω των αναδιαρθρώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και της ΟΝΕ!

Οι σχετικές εισηγήσεις για τη στρατηγική, την αναμόρφωση και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την προστασία της απασχόλησης και τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ένα πράγμα δηλώνουν ξεκάθαρα, πέρα από τις διαπιστώσεις τους: Οτι η οποιαδήποτε παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνει μόνο μέσα από την ενίσχυση των πάσης φύσεως "θεσμών κοινωνικού διαλόγου", με τη συμμετοχή "ικανών" συνδικαλιστικών στελεχών.Σημειώνεται επίσης ότι πολλές από τις επερχόμενες βλαπτικές μεταβολές θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προκειμένου να έχουν "λόγο" γι' αυτές οι συνδικαλιστικές οργανώσεις!

Οι διαπιστώσεις της ΟΤΟΕ, ότι αμφισβητούνται "η πλήρης και σταθερή απασχόληση, ουσιώδεις εργασιακές κατακτήσεις, η ομαλή και απρόσκοπτη υπηρεσιακή και μισθολογική μας εξέλιξη" - διαπιστώσεις που επιβεβαίωσε σε πρόσφατη τοποθέτησή του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ (!) Χρ. Πρωτόπαππας,μιλώντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις τράπεζες - φαίνεται ότι δεν αρκούν για να θέσει τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αντίθετα, η πλειοψηφία αξιοποιεί αυτές τις διαπιστώσεις για να στηρίξει την πρότασή της, από την οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά, ακόμα και στο ενδεχόμενο, να χρειαστεί η αγωνιστική κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματά τους!

Η τραγική αυτή στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία, επειδή οι διαπιστώσεις της για την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων είναι επίσης τραγικές. Επισημαίνεται, λόγου χάρη, ότι "σήμερα οι τράπεζες ψάχνουν πολύ περισσότερο για "καινοτόμους και ευέλικτους" συνεργάτες / συμβούλους / πωλητές, παρά για κλασικά διοικητικά στελέχη και "υπαλλήλους περιορισμένης ευθύνης"". Επίσης, ότι αυτό το πρότυπο "τροφοδοτεί νέες ανισότητες, ανταγωνισμούς και αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους του κλάδου, με ανάλογο αντίκτυπο στην ικανότητα συλλογικής έκφρασης και σύνθεσης των επιμέρους διεκδικήσεων, στη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα της συλλογικής εκπροσώπησης και δράσης". Ωστόσο, η "δράση" έχει εξαφανιστεί από το συνδικαλιστικό λεξιλόγιο της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που αναζητά την... αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεών της μέσα από τη "σωστή στελέχωση των διαπραγματευτικών ομάδων"!

Ανάμεσα στα άλλα, διαπιστώνεται και ότι "αρκετές - και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρες - τράπεζες εξακολουθούν ν' αμείβουν τους εργαζόμενους με αμοιβές χαμηλότερες από αυτές που κανονικά θα αναλογούσαν στην παραγωγικότητά τους".

Για την απασχόληση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, κυρίως σε σχέση με τις επιπτώσεις από την ένταξη στην ΟΝΕ, η οποία "αποτελεί πρόσχημα για περιοριστικές εισοδηματικές πολιτικές, για αμφισβήτηση των εργασιακών θεσμών και για σημαντικές περικοπές στο λειτουργικό κόστος, κυρίως στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές". Πάλι, όμως, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν αντιπαρατίθεται σε αυτή την προοπτική.

Αναγνωρίζοντας ότι στη μεταβατική περίοδο μπορεί να σημειωθεί αύξηση των αναγκών προσωπικού στις τράπεζες - οι οποίες "θα επιχειρήσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες κυρίως με πρόσκαιρο - μερικά απασχολούμενο προσωπικό, δημιουργώντας ρήγματα και πολλαπλές ταχύτητες στους εργαζόμενους" - προτείνει... "έγκαιρη παρέμβαση" με θέσπιση "πλαφόν, εναλλακτικών λύσεων, περιοριστικών προϋποθέσεων!

Διαπιστώνει ακόμα ότι η μείωση προσωπικού κατά την επόμενη φάση εφαρμογής του ΕΥΡΩ μπορεί να φτάσει στο 20 - 25% σε ορισμένους τομείς, όπως συνάλλαγμα, διαχείριση χαρτοφυλακίων, επενδύσεις και συναλλαγές εξωτερικού και αντιπροτείνεται η καλύτερη επαγγελματική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση αυτής της προοπτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ