Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18

"ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ ΟΡΚΙΣΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ. ΑΝΤΙΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Αι προγραμματικαί δηλώσεις της σημερινής κυβερνήσεως επαναλαμβάνουν εις το ακέραιον τας προγραμματικάς δηλώσεις της κυβερνήσεως των Επτά"
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ

Στις 8.30 μ.μ. την Κυριακή ορκίσθηκε η κυβέρνηση Λαϊκών - Φιλελευθέρων. Πριν ορκισθεί η κυβέρνηση έγιναν δεκτοί από τον Παύλο οι κ. κ. Τσαλδάρης και Σοφούλης και έγινε "χέρι με χέρι" η μεταβίβαση της εντολής σύμφωνα με ρητή αξίωση του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, που φοβόταν "απρόοπτα" από τον κ. Σοφούλη. Στο μεταξύ, οι υπουργοί περίμεναν στο Πολιτικό Γραφείο και κλήθηκαν τηλεφωνικά στα ανάκτορα για να ορκισθούν. Τα ονόματα των νέων υπουργών είναι τα εξής:

Θ. ΣΟΦΟΥΛΗΣ: Πρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου.

Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ: Αντιπρόεδρος - υπουργός των Εξωτερικών.

Κ. ΡΕΝΤΗΣ: Δημοσίας Τάξεως (Φιλελ.).

Γ. ΣΤΡΑΤΟΣ: Στρατιωτικών (Λαϊκ.).

Χ. ΛΑΔΑΣ: Δικαιοσύνης (Φιλελ.).

Δ. ΧΕΛΜΗΣ: Οικονομικών (Λαϊκ.).

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Παιδείας (Λαϊκ.).

Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ: Εσωτερικών (Λαϊκ.).

Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: Ναυτικών (Λαϊκ.).

Φ. ΖΑΪΜΗΣ: Εφοδιασμού (Φιλελ.).

Σ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συντονισμού (Λαϊκ.).

Γ. ΒΑΡΒΟΥΤΗΣ: Εθνικής Οικονομίας (Φιλελ.).

Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Γεωργίας (Λαϊκ.).

ΑΠ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: Υγιεινής (Φιλελ.)

Μ. ΚΟΤΣΙΑΝΟΣ: Προνοίας (Λαϊκ.).

Π. ΧΑΤΖΗΠΑΝΟΣ: Μεταφορών (Λαϊκ.).

Α. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εργασίας (Λαϊκ.).

Α. ΜΠΙΡΑΚΗΣ: Τ.Τ.Τ. (Φιλελ.).

Δ. ΔΙΓΚΑΣ: Αεροπορίας, προσωρ. Δημοσίων Εργων (Φιλελ.).

Θ ΚΙΖΑΝΗΣ: Εμπορ. Ναυτιλίας (Φιλελ.).

Δ. ΛΟΝΤΟΣ: Ανοικοδομήσεως (Λαϊκ.).

Κ. ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργ. Γενικός Διοικητής Βόρ. Ελλάδος (Λαϊκ.).

Ν. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ: Υφ. Τύπου και Πληροφοριών (Λαϊκ.).

Π. ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ: Υφ. Πολιτικού Γραφείου (Φιλελ.).

Σχετικά με τον κ. Ιασωνίδη που έφθασε χθες αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστό ότι επιθυμεί να αναλάβει τη Γενική Διοίκηση Βόρ. Ελλάδος και γι' αυτό θα γίνουν συνεννοήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για να αναλάβει ο κ. Ροδόπουλος αντί του κ. Ιασωνίδη το υπουργείο Δημ. Εργων. Θεωρείται, μάλλον, βέβαιο ότι το Λαϊκό Κόμμα δε θα δεχθεί τη μεταβολή, οπότε ο κ. Ιασωνίδης δε φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει αυτός το υπουργείο Δημ. Εργων.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν αναμφισβήτητα για τον πολιτικό κόσμο της Δεξιάς και του Κέντρου χαρακτηριστικό πολιτικό γεγονός. Το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα και η ως τα χθες αντιπολίτευση, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εμφανίσθηκαν σαν κυβέρνηση συνεργασίας με κοινές προγραμματικές δηλώσεις.

Στις 7 μ.μ. ο Πρωθυπουργός κ. Σοφούλης άρχισε να ανακοινώνει τις νέες προγραμματικές δηλώσεις, ενώ τα χειροκροτήματα των Φιλελεύθερων βουλευτών πνιγόντουσαν στη σιωπή των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, μίλησαν οι κ. κ. Βενιζέλος, Γονατάς, Παπανδρέου, Ζέρβας, Μαρκεζίνης, Κανελλόπουλος, Τουρκοβασίλης και Μελάς. Ο κ. Μαρκεζίνης δήλωσε ότι το Νέο Κόμμα παρέχει στη νέα κυβέρνηση ψήφο ανοχής. Ο κ. Μελάς (του κόμματος του κ. Τσουδερού), εκπροσωπώντας και τον βουλευτή Γ. Τσουδερό δήλωσε ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τις προγραμματικές δηλώσεις "επιφυλασσόμενοι να παρακολουθήσουν την κυβερνητικήν πράξιν". Οι άλλοι αρχηγοί έδωσαν ανεπιφύλακτα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της συνεργασίας των δύο "ιστορικών" κομμάτων. Και στο ύψος της συνεργασίας αυτής στάθηκε ο λόγος του βουλευτή συνεργάτη των Γερμανών Τουρκοβασίλη. Οι ζητωκραυγές υπέρ της εθνοπροδοσίας των Κουίσλιγκς, των Ταγμάτων Ασφαλείας και η μνημόνευση των όσων κατέθεσε ο κ. Σοφούλης ως μάρτυρας υπερασπίσεως του Ράλλη στεφάνωσαν τη συνεργασία των δύο κομμάτων της ολιγαρχίας.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟ

Ο κ. Τουρκοβασίλης εξυμνώντας το Λαϊκό Κόμμα που έχει "υγιείς βασιλόφρονας αρχάς" είπε ότι το "κόμμα αυτό δεν προσέφερε ούτε εν στέλεχος πολιτικόν ή στρατιωτικόν εις την παράταξιν της εθνικής προδοσίας, δηλ. εις το ΕΑΜ".

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Βενιζέλου): Η συνεργασία η ιδική σας με τους Γερμανούς ήτο ή όχι προδοσία;

ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ: Οσοι υπηρέτησαν κατά την κατοχή, υπηρέτησαν την Ελλάδα! Το θεωρώ τιμή μου ότι ανήκω εις αυτούς!

Μέσα σε πανδαιμόνιο θορύβου συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις Τουρκοβασίλη - Τριανταφυλλίδη.

ΚΟΥΛΟΥΜΒΑΚΗΣ: ο κ. Τουρκοβασίλης υπήρξε τω όντι εθνικός ανήρ!

Τις κορώνες του Τουρκοβασίλη και του Κουλουμβάκη καλύπτουν τα χειροκροτήματα των Λαϊκών.

Συνεχίζοντας ο κ. Τουρκοβασίλης επί των προγραμματικών δηλώσεων λέει ότι η αμνηστεία πρέπει "να περιλάβη και τους εθνικόφρονας εκείνους οι οποίοι ευρίσκονται εις τας φυλακάς με μηνύσεις των κομμουνιστών. Εννοώ, κ. βουλευταί, συνέχισε, τους ηρωικούς εκείνους άνδρας των Ταγμάτων Ασφαλείας. Ολοι σας γνωρίζεται ότι τα Τάγματα Ασφαλείας έσωσαν την Ελλάδα και χωρίς αυτά δε θα είχαμεν την ελευθερίαν μας!".

Τα χειροκροτήματα των Λαϊκών καλύπτουν τις σιγανές ένοχες διαμαρτυρίες των Φιλελευθέρων.

ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ: Εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξει η νέα κυβέρνησις είναι η αναθεώρησις της δίκης των διατελεσάντων υπουργών επί κατοχής.

Ο "ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΡΑΛΛΗΣ"

Ευρίσκονται εις τας φυλακάς σήμερον άνθρωποι οι οποίοι υπηρέτησαν την πατρίδα. Ο αείμνηστος Ράλλης, ο εθνικός αυτός ανήρ, απέθανεν εις τας φυλακάς.

ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (από την πλευρά των Λαϊκών): Αιωνία του η μνήμη!

Οι Φιλελεύθεροι διαμαρτύρονται.

ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ: Μην ξεχνάτε, κύριοι βουλευταί, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Σοφούλης έπλεξε το εγκώμιον του αειμνήστου Ράλλη εις την δίκην του, ως μάρτυς υπερασπίσεως. Τον εχαρακτήρισεν ως άνθρωπον με οικογενειακάς παραδόσεις και ηθικάς αρχάς προσενεγκόντα υψίστας υπηρεσίας εις το έθνος!

Ολαι αι δίκαι αυταί πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί ουδέν έγκλημα διέπραξαν.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Αίσχος! Αίσχος!

ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ: Ποιος είπε αίσχος;

ΣΑΒΒΙΔΗΣ (Φιλελεύθερος): Εγώ!

Ακολουθεί πανδαιμόνιο θορύβου και στιχομυθία που δεν ακούγεται.

Μέσα σ' αυτήν την ατμόσφαιρα της καχυποψίας μεταξύ των "ιστορικών κομμάτων" και της σκιάς του Κουίσλιγκ Ράλλη, ο κ. Σοφούλης έκανε τις εξής προγραμματικές δηλώσεις:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ