Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σελίδες" ανεξάντλητης μουσικής δημιουργίας

Ενα "ταξίδι" σε μια απέραντη θάλασσα δημιουργίας, που, πότε ανταριασμένη και πότε γαλήνια, μας έχει συνεπάρει αμέτρητες φορές. Οδηγός, το βιβλίο "Ο μουσικός Θεοδωράκης. Κείμενα - Εργογραφία - Κριτικές (1937 - 1996)" του Αστέρη Κούτουλα (εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη), που παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι, στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας". Πρόκειται για μια συνοπτική καταγραφή της μουσικής δημιουργίας του συνθέτη, το έργο του οποίου, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Γ. Ρίτσος, είναι "ένα τερατώδες αριστούργημα". Τα λόγια του ποιητή θυμήθηκε χτες ο Α. Κούτουλας, αναφερόμενος στο "εθνικό κεφάλαιο", που αποτελεί για τη χώρα μας ο συνθέτης και στην προσπάθειά του να κωδικοποιήσει το μεγάλο μουσικό "ταξίδι" του Μ. Θεοδωράκη.

"Πρόκειται για ένα άκρως επιστημονικό έργο, είπε ο Μ. Θεοδωράκης, μια μαρτυρία, ένα ιστορικό ντοκουμέντο, που ήθελα να υπάρχει για τις επόμενες γενιές, σαν παράδειγμα μόχθου. Ηθελα να καταλάβουν ότι δεν αρκεί το ταλέντο, ο σπόρος. Χρειάζεται σκάψιμο, κόπος, μόχθος για να ανθίσει το δέντρο της δημιουργίας... Η πορεία μου ήταν συνεχής, επώδυνη... Δουλεύω, δουλεύω... Αυτό, όμως, που ήθελα να κάνω, δεν το έκανα, το πλησίασα μόνο. Δεν έχω και τον καιρό να το κάνω. Πώς να φτάσω το φως...". Εκτιμώντας ότι "το πιο σπουδαίο πράγμα που έκανα είναι η μελοποίηση της ποίησης", είπε ότι "πάντα είχα βαθιά αγάπη, δέος για τους ποιητές κι έκανα ό,τι μπορούσα για να συνδέσω το έργο τους με τη μουσική μου".

Για τον συνθέτη και την προσφορά του, μίλησαν οι Σπ. Ευαγγελάτος και Αντ. Κοντογεωργίου, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με τον Μ. Θεοδωράκη. Ο υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενος στο "βιβλίο αναφοράς" του Αστ. Κούτουλα, που "αποτυπώνει έναν μουσικό ογκόλιθο, μετατρέποντάς τον σε έναν εκδοτικό άθλο", είπε ότι είναι έργο, "που θα οφείλαμε να το έχουμε παραγγείλει και να το έχουμε χρηματοδοτήσει εμείς ως πολιτεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ