Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Φοροδιαφεύγουν οι 6 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις
  • Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων που έκανε το ΣΔΟΕ τον Αύγουστο
  • Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ομολογεί δημόσια ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις

Σχεδόν οι έξι σε κάθε δέκα μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), είχαν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από το ΣΔΟΕ. Τα ευρήματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ καταρρίπτουν και επίσημα το "μύθο" - που πολλές φορές μέχρι σήμερα πρόβαλλε τόσο η συνδικαλιστική ηγεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών όσο και κυβερνητικά στελέχη - σύμφωνα με τον οποίο στα γρανάζια της φοροδιαφυγής εμπλέκονται μόνο οι μικρές και "ανοργάνωτες" επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα οι μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις είναι άσπιλες και αμόλυντες από το αμάρτημα της φοροδιαφυγής! Τις αξιόλογες επιδόσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο "σπορ" της φοροδιαφυγής επισημαίνει και ο ίδιος ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γ. Κανελλόπουλος,με όσα αναφέρει σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Εθνος".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το μήνα Αύγουστο έγιναν συνολικά 8.953 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 3.557 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 39,73%,διαπιστώθηκαν 59.004 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ελέγχους που έγιναν σε 137 μεγάλες επιχειρήσεις, με κριτήριο ο κύκλος εργασιών τους να είναι μεγαλύτερος από 2 δισ. δρχ. γι' αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερος από 300 εκατ. δρχ. για τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαπιστώθηκαν 273 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, που εντοπίστηκαν σε 80 επιχειρήσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 58,39%.Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσότερων επιχειρήσεων ανεπαρκή ή ανακριβή.

Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο:

  • Εγιναν συνολικά 1.784 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 203 περιπτώσεις, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,38%,διαπιστώθηκαν 258 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή με ανακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.
  • Συνεχίστηκαν σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση οι κλαδικοί έλεγχοι. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 115 επιχειρήσεις των κλάδων που έχουν επιλεγεί και σε 62 από αυτές, ποσοστό 53,91%,διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες.
  • Πραγματοποιήθηκαν 87 έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καλλιτέχνες, συμβολαιογράφους κλπ.) και σε 49,ποσοστό 56,32%,από αυτούς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
  • Ελέγχθηκαν 634 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε 299 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 47,16%,διαπιστώθηκαν 1.734 φορολογικές παραβάσεις, που αφορούσαν μη ενημέρωση του βιβλίου πόρτας, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κλπ. Επίσης σε εποχικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης, χρυσοχοεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ., πραγματοποιήθηκαν 1.428 έλεγχοι και σε 650 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 3.633 παραβάσεις, ποσοστό 45,52%,που αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, αγορές αγαθών χωρίς φορολογικά στοιχεία κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ