Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Θεμέλιος λίθος" στο σκάνδαλο της μονάδας στη Φλώρινα

Η υπουργός Ανάπτυξης, προσπαθώντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εγκαινίασε έργα της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα, που έχουν σχεδιαστεί πριν δύο δεκαετίες

Σε χορό εγκαινίων ενεργειακών έργων, που μετράνε σχεδόν 2 δεκαετίες από τον αρχικό σχεδιασμό τους - έργα που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν, ακόμη και από την αποκαλούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ως σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων - κατέφυγε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Η στιγμή που επιλέχτηκε για να γίνουν τα εγκαίνια των συγκεκριμένων έργων, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτώβρη.

Ετσι, στη διήμερη περιοδεία στους Νομούς Φλώρινας, Δράμας και Ροδόπης, περιοχές όπου έχουν ξεφυτρώσει αρκετοί "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες συρρίκνωσης της απασχόλησης και της παραγωγής σε όλους τους τομείς, υποσχέθηκε έργα και ανάπτυξη.

Πρώτος σταθμός στη λίστα του προγράμματος δημιουργίας κλίματος ευφορίας και αισιοδοξίας, αλλά και βελτίωσης του κυβερνητικού προφίλ στους κατοίκους της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ήταν η Φλώρινα. Εκεί και συγκεκριμένα στο χωριό Μελίτη η Β. Παπανδρέου θεμελίωσε την επίμαχη, ως προς το τίμημα, λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ. Στο ίδιο μέρος μόλις 6 μήνες νωρίτερα η Β. Παπανδρέου είχε "εγκαινιάσει" την υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης ανάθεσης του έργου, που αναφέρεται σε υπερτίμηση τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. και συμβολαιοποιημένο τίμημα 180 δισ. δρχ., τα οποία αναμένεται μετά την ολοκλήρωση να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δραχμές!

Παρουσία τοπικών παραγόντων, φορέων και εκπροσώπων των εργολάβων του έργου, η Β. Παπανδρέου, υποσχέθηκε 5.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού και 350 θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ωστόσο, στο αίτημα των κατοίκων περί κριτηρίου εντοπιότητας στην απασχόληση, απέφυγε να δεσμευτεί και περιορίστηκε στο να καλέσει τους εργολάβους των πολυεθνικών να λάβουν υπόψη τους το αίτημα των κατοίκων.

Η όλη παρουσία της υπουργού Ανάπτυξης στη Φλώρινα, πάντως, συνδυάζεται με τη δυνατότητα επανεκλογής του νομάρχη Τραϊανού Πετκάνη,που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή η Β. Παπανδρέου στην ομιλία της κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από τους τοπικούς άρχοντες και θεσμούς για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καταφεύγοντας σε ασυγκράτητη δημαγωγία.

Στη συνέχεια η Β. Παπανδρέου, αφού επισκέφτηκε τη Δράμα, όπου επίσης είχε συναντήσεις με τοπικούς κομματικούς παράγοντες προς επίλυση αντίστοιχων εσωκομματικών προβλημάτων, εγκαινίασε στο Νέστο ένα μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ που είχε εγκαινιάσει πέρυσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης! Το εν λόγω έργο είχε σχεδιαστεί από το 1978 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1999, ημερομηνία που προσφέρεται για να γίνουν μια ακόμη φορά εγκαίνια ενόψει των ευρωεκλογών.

Στην Κομοτηνή, επίσης σε κλίμα εγκαινίων, η υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης κατασκευής Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ σε κοινοπραξία που έχει συστήσει η πολυεθνική ΑΒΒ, εταιρία που αποτελεί το βασικό συνέταιρο του Κοπελούζου, στον οποίο έχει ανατεθεί και η κατασκευή της Μονάδας της Φλώρινας.

Στη συνέχεια η Β. Παπανδρέου εγκαινίασε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής 3 βιομηχανικά έργα μεταξύ των οποίων και τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής φιλμ πολυπροπυλενίου του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια". Και στην Κομοτηνή η κούρσα εγκαινίων της Β. Παπανδρέου αποσκοπούσε στη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς στους 4 από τους 6 δήμους του Ν. Ροδόπης κατεβαίνουν ως υποψήφιοι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διευρυμένη Νομαρχία Εβρου - Ροδόπης δε θεωρείται εξασφαλισμένη για το κυβερνών κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ