Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι τελευταίες του Ηρώδειου

Το σύννεφο έφερε βροχή και οι νύχτες του Σεπτέμβρη έγιναν πιο ψυχρές, με αποτέλεσμα τις ολοένα και λιγότερες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Αυλαία, λοιπόν, και για τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς στο Ηρώδειο φιλοξενούνται οι τελευταίες εκδηλώσεις. Αύριο και μεθαύριο, στις 8.30μμ, στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί ένα ακόμη συγκρότημα Ιαπώνων τυμπανιστών, οι Οντεκόζα Ντέμον.Για περισσότερες από δύο ώρες το συγκρότημα θα παρουσιάσει ένα μοναδικό θέαμα, όπου ο φαινομενικά μονότονος ήχος των τυμπάνων αποκτά μια ξεχωριστή κι ελκυστική διάσταση. Μια πανδαισία ήχων και εικόνων, που έχουν σαφείς αναφορές σε θρησκευτικές και παραδοσιακές τελετουργίες, από το συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν 30, περίπου, χρόνια με σκοπό ν' αναβιώσει την ερμηνεία των παραδοσιακών τυμπάνων (η ιστορία των Ιαπώνων τυμπανιστών ξεκινάει περίπου στις αρχές του 16ου αιώνα).

Το Σάββατο (8.30μμ), το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από "γεύσεις" αργεντίνικου τάνγκο. Ο διάσημος βιολιστής Γκίντον Κρέμερ επικεφαλής δέκα κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών θα παρουσιάσει την τάνγκο οπερίτα ("μικρό έργο") του σπουδαίου Αργεντινού συνθέτη Αστορ Πιατσόλα "Η Μαρία του Μπουένος Αϊρες",σε ποίηση του Οράτσιο Φερέρ.Συμμετέχουν οι μουσικοί Μ. Φεντότοβα (φλάουτο), Ο. Τσεμπριουνάιτε (βιόλα), Μ. Σούντραμπα (βιολοντσέλο), Α. Πος (κοντραμπάσο), Β. Ζαχάροφ (πιάνο), Π. Α. Γκλόρβιγκεν (μπαντονεόν) και Π. Σάντλο (κρουστά), ενώ στο ρόλο της Μαρίας θα τραγουδήσει η Χούλια Ζένκο και στον κεντρικό ανδρικό ρόλο ο Ζαϊρο.Αφηγητής θα είναι ο Ο. Φερέρ, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο Ρώσος συνθέτης Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε σε συναυλιακή μορφή το 1968 στο Μπουένος Αϊρες, ενώ το 1973 πήρε το "Βραβείο Γραμμάτων και Μουσικής" της Ιαπωνίας.

Η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα κλείσει, στις 30 Σεπτέμβρη, με συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.Σε διεύθυνση του συνθέτη η ορχήστρα "Εναρμόνια" θα παρουσιάσει τέσσερα συμφωνικά έργα του (το ένα σε πανελλήνια πρώτη). Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: "Αντάτζιο για τρεις σολίστ" με σολίστ τους Δημήτρη Φωτόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) και Νίκο Σακελλαράκη (τρομπέτα), "Σινφονιέτα", "12 Μέλος για σόλο πιάνο" με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου (παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα) και "Πιάνο Κοντσέρτο" με σολίστ επίσης την Τατιάνα Παπαγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ