Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα "καρφιά" η Λάρυμνα

Διάχυτη είναι σήμερα στη Λάρυμνα η ανησυχία. Το σίγουρο πάντως είναι - και αναγνωρίζεται από όλους - ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη. Το ότι αυτή την περίοδο το Νικέλιο "κάνει τον κύκλο" και έχει πέσει η τιμή του, αυτό δε σημαίνει και το τέλος. Περιόδους με χαμηλή τιμή του Νικελίου έχει περάσει αρκετές φορές η ΛΑΡΚΟ, ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ανάκαμψη της τιμής του Νικελίου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται πολλοί εργαζόμενοι και από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, η οποία αναλώνεται, κατά κύριο λόγο, σε εσωτερικές προστριβές, που καμία σχέση δεν έχουν με το πρόβλημα της επιχείρησης.

Οπως μας λέει ο εργαζόμενος Θ. Λιβέρης,"η κατάσταση στην επιχείρηση είναι πολύ σοβαρή. Εμείς οι εργαζόμενοι παλεύουμε και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε, όμως χρειάζεται πολιτική απόφαση. Επίσης η απόφαση της διοίκησης να περικόψει το επίδομα παραγωγικότητας είναι πολύ αρνητική, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο στη δουλιά. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η ΛΑΡΚΟ είναι και βιώσιμη και κερδοφόρα, αρκεί να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις".

"Είναι εγκαταλειμμένη η εταιρία - μας λέει ο Μ. Καλής.Προσωπικά πιστεύω ότι έτσι όπως πάει η επιχείρηση δεν έχει κανένα μέλλον". Ο Γ. Βόλης είναι ένας από τους λίγους που έχουν προσληφθεί την τελευταία δεκαετία. Κρίνει απαράδεκτη την ενέργεια της διοίκησης να κόψει το επίδομα παραγωγικότητας.

"Είναι δύσκολη η κατάσταση της επιχείρησης. Κινδυνεύει η δουλιά μας", μας λέει ο Γ. Μπατζάκος,ο οποίος κατηγορεί και την ενέργεια της "Γκρίνπις" για την κατάληψη τμημάτων του εργοστασίου "που μπορεί να είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους". Ο Κ. Καζάνας σημειώνει ότι "χάθηκε η εμπιστοσύνη και προς το σωματείο, γιατί αυτό πλέον δεν αναλαμβάνει καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, αλλά απλά μεταφέρει τα μηνύματα της διοίκησης. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, να πάρουν ενιαίες αποφάσεις".

Ο Μπ. Δανέλης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνει ότι "το πρόβλημα οφείλεται στους μετόχους, αλλά και στην κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα", ενώ ο Γ. Φλούδας επισημαίνει ότι "κατάσταση της ΛΑΡΚΟ είναι μεθοδευμένη. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής υπονόμευση της επιχείρησης. Και να θέλουν όπως λένε να λειτουργήσουν τη ΛΑΡΚΟ, με ποιον τρόπο θα το κάνουν, αφού στο τέλος του χρόνου θα καταργηθεί ο ΟΑΕ;". Επίσης επισημαίνει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι "οι εργαζόμενοι συντηρούν οι ίδιοι με κάθε μέσο το εργοστάσιο για να προστατευτούν οι ίδιοι, για να φυλάξουν το κεφάλι τους".

"Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το εργοστάσιο δε θα μπορέσει να λειτουργήσει για περισσότερο από ενάμιση μήνα", μας λέει ο Χ. Μαγγαφάς και επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου για το λόγο ότι "στόχος της είναι να περάσει επακριβώς τα σχέδια της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ