Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια αγριόπαπια

Το θεατρικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ιψεν, η "Αργιόπαπια",σε κινηματογραφική διασκευή από τον Ανρι Σαφράν και με πρωταγωνιστές την εξαιρετική Λιβ Ούλμαν και τον εύθραυστο και ευαίσθητο ηθοποιό, Τζέρεμι Αϊρον,θα παρακολουθήσουμε απόψε στις 23.30 από την ΕΤ-1. Μεταφερμένο δυο δεκαετίες μετά, σε άλλο περιβάλλον και με διαφορετικά ονόματα, θα δούμε τη ζωή ενός ζευγαριού που διευθύνει ένα φωτογραφείο σε μια μικρή βιομηχανική πόλη, το 1913. Με την κόρη τους την Ενριέτα, που χάνει σιγά - σιγά το φως της, και τον παππού, το ζευγάρι ζει μια ήρεμη, αρμονική, γαλήνια και, σχεδόν, ευτυχισμένη ζωή, παρόλο που δεν είναι εύποροι. Κάποια μέρα ένας φίλος, ένας φίλος από τα παλιά, θα εμφανιστεί για να ταράξει τα γαλήνια οικογενειακά νερά. Ο φίλος εξομολογείται στον άνδρα ένα μυστικό που αφορά τη γυναίκα και την κόρη του. Ενα μυστικό που αναστατώνει το σύζυγο και πατέρα, με αποτέλεσμα να απορρίψει τη γυναίκα και την κόρη του. Η κόρη, παρόλο που το φως της λιγοστεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο, παρόλο που το μόνο που της δίνει χαρά είναι μια αγριόπαπια, που κάποτε είχε βρει πληγωμένη και την είχε γιατρέψει, τη θυσιάζει για να αποδείξει στον πατέρα της ότι τον αγαπά περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 "Μαθήματα πιάνου" της Τζέιν Κάμπιον.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία που τιμήθηκε με το Χρυσό λιοντάρι στο Φεστιβάλ των Καννών και με πρωταγωνίστρια την Χόλι Χάντερ, που κέρδισε για την ερμηνεία το Οσκαρ, καθώς και με την μικρή Αννα Πάκουιν, που και εκείνη βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο. Η ιστορία μάς γυρίζει σε μια μικρή περιοχή της Νέας Ζηλανδίας στα 1880. Βλέπουμε μια νέα, αλλά μουγκή γυναίκα και την κόρη της να φτάνουν εκεί για να παντρευτεί ένα γαιοκτήμονα. Η γυναίκα μιλά μονάχα με νότες και σε λίγο χρονικό διάστημα θα παραδώσει μαθήματα πιάνου και πάθους στον άξεστο και αμόρφωτο φίλο του άνδρα της. Με το πιάνο, λοιπόν, ως σύμβολο της ερωτικής επαφής, η σκηνοθέτις με μεγάλη απλότητα στην κινηματογραφική αφήγηση φτιάχνει μια ποιητική, λυρική, ερωτική ταινία, όπου οι λυρικές στιγμές ισορροπούν με θαυμάσιες βίαιες συναισθηματικές εκρήξεις. Πλάι στις δυο γυναίκες οι Χάρβεϊ Κατέλ και Σαμ Νιλ.

Από την ΕΤ-3 στις 21.00 "Η δεύτερη φορά" του Μίμο Καλοπρέστι.

Ο Αλμέρτο Σαγιέρο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, συναντάει κατά τύχη την Λίζα Βεντούρι, την κοπέλα που, 12 χρόνια πριν, είχε αποπειραθεί να τον δολοφονήσει. Την αναγνωρίζει αμέσως, δε συμβαίνει όμως και με εκείνη, που όταν την καλεί να πιούνε έναν καφέ τη ρωτάει ένα "Γιατί εμένα;". Η κοπέλα δεν ξέρει να απαντήσει. Τότε ήταν μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών και νόμιζε ό,τι έκανε το καθήκον της. Τότε ήταν διαφορετική. Τώρα δε θα το έκανε, αλλά επιτέλους ας την αφήσει στην ησυχία της. Ομως ο καθηγητής δεν μπορεί να ησυχάσει. Από τη μια η σφαίρα που είναι ακόμη μέσα στο κρανίο τον ενοχλεί και από την άλλη μια μικρή υποψία ότι δεν είναι μονάχα οργισμένος με τη νέα γυναίκα. Είναι και ερωτευμένος... Με τον Νάνι Μορέτι και την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ