Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός εκτός Λεκανοπεδίου

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε και ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τυχόν επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών από τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία

Με συμβολικό αποκλεισμό και περικύκλωση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στις 10 το πρωί, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που έστειλαν και χτες μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην κατάληψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ήταν ξεκάθαρο και απαντούσε σε όσους θέλουν και με κάθε τρόπο μεθοδεύουν την υπονόμευση του αγώνα τους. "Είμαστε αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα και όχι για αναστολή της απεργίας" δήλωναν οι γιατροί, έξω από την πύλη του ΑΧΕΠΑ.

Οπως εξήγησαν οι γιατροί συνεχίζουν "στη λογική του αποκλεισμού ενός εκ των δύο εφημερευόντων νοσοκομείων, που έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση και συσσώρευση των περιστατικών στο άλλο, προκειμένου να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τι θα συμβεί αν περικοπούν κατά 50% τα προγράμματα εφημεριών. Τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή της διυπουργικής απόφασης". Επίσης προειδοποιούν τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας πως αν η κυβέρνηση αναδειχτεί νικητής σ' αυτό τον αγώνα, το εξωτερικό ιατρείο που δε δουλεύει σήμερα λόγω της απεργίας, αύριο θα κλείσει για πάντα...

Την επόμενη Δευτέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν και να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Στο μεταξύ και ενώ πρόεδροι των νοσοκομείων και γιατροί διαβεβαίωναν πως εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά και όλοι οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών από τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία.

Εξάλλου αιφνιδιαστική επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να διαπιστώσει αν βρίσκονταν στη θέση τους όλοι οι γιατροί. Επίσκεψη που κάθε άλλο παρά "άδειασε" τους γιατρούς, αφού επιβεβαίωσε πως ήταν παρόντες στα πόστα τους και όσοι έλειπαν βρίσκονταν σε ετοιμότητα στα σπίτια τους, όπως προβλέπεται από τη λειτουργία, στα πλαίσια των εφημεριών.

Στα Γιάννινα

Συνεχίστηκαν και χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Γιάννινα. Οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, ενώ η Ενωσή τους (ΕΙΝΗ) έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα", κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, έγινε συζήτηση των γιατρών με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του νοσοκομείου. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των γιατρών. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του νοσοκομείου τόνισε ότι τα κονδύλια που δίνει το υπουργείο δεν επαρκούν για την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών, καθώς με τις περικοπές πολλά τμήματα παραμένουν χωρίς εφημερεύοντες.

Από τη μεριά τους οι γιατροί σημείωσαν ότι μερικά τμήματα, ήδη και χωρίς τις περικοπές λειτουργούν σε επίπεδα κάτω του ορίου ασφαλείας, καθώς υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις ιατρικού προσωπικού και χρειάζεται άμεση προκήρυξη θέσεων. Ας σημειωθεί ότι το νοσοκομείο "Χατζηκώστα" είναι περιφερειακό νοσοκομείο, που εφημερεύει ισότιμα με το Πανεπιστημιακό, μέρα παρά μέρα, καλύπτοντας όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και βαριά περιστατικά από την Αλβανία. Εντούτοις, λειτουργεί στις εφημερίες, για τον ίδιο φόρτο εργασίας με πολύ λιγότερο προσωπικό από το Πανεπιστημιακό.

Αύριο το πρωί στις 11, οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία.

Συνεχίζουνστο Ηράκλειο

Αντί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στο θέμα των εφημεριών, η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ηρακλείου, απειλώντας ακόμα και ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα. Μάλιστα χτες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Β. Βαλασσόπουλος,μαζί με τους προέδρους των δύο νοσοκομείων, Γ. Σμπώκο καιΛ. Δουλγεράκη,χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη τη συνέχιση της απεργίας.Ωστόσο, οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας δεν έχουν ικανοποιήσει του γιατρούς του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου και του ΠΕΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου). Οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών αποφάσισαν χτες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σήμερα λήγει η τριήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει. Οι γιατροί των δύο νοσοκομείων θα κάνουν σήμερα νέες γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την πορεία του αγώνα τους.

Οι πανεπιστημιακοίστην Πάτρα

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με καθολική αποχή από τα νοσηλευτικά - κλινικά τους καθήκοντα, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΝΙ-ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αφελή την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίζει τα μισθολογικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών με λογιστικές αλχημείες. Επίσης, διαμαρτύρεται διότι "η δήθεν αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών, που εξήγγειλε με θορυβώδη τρόπο η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ, ισοδυναμεί με σημαντική μείωση στην περίπτωση των πανεπιστημιακών νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση και σε πλήρες ωράριο παρέχουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία, για το οποίο δεν αμείβονται".

Οι πανεπιστημιακοί νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας, μεταξύ των άλλων, ζητούν τον καθορισμό του αριθμού των εφημεριών με βάση τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των Κλινικών και Εργαστηρίων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως αυτές ορίζονται από τους αντίστοιχους διευθυντές τους και την Επιστημονική Επιτροπή.

Παράσταση στη Νομαρχία Κορίνθου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη Κορινθίας κάνουν σήμερα, ώρα 10πμ, οι γιατροί των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί του νομού, που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας την περασμένη Δευτέρα (28.9.98). Η γενική συνέλευση αποφάσισε να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας επ' αόριστον. Το διάστημα αυτό δε θα λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και δεν θα εκτελούνται προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και χειρουργεία, ενώ θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Με επιστολή που απέστειλε η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου στον πρόεδρο και το ΔΣ του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου, ζητεί την έγκριση αριθμού εφημεριών, οι οποίες θα καλύπτουν πλήρως τις επιστημονικές ανάγκες του νοσοκομείου, βάσει του σχεδίου που υπέβαλε η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου στο υπουργείο.

Επίσης, οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή των αναδρομικών των τακτικών τους αποδοχών, που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου. Ζητούν την άμεση εκκαθάριση των δεδουλευμένων εφημεριών, οι οποίες χορηγήθηκαν από 1.1.98 μέχρι 31.7.98 υπό μορφή προκαταβολής, την καταβολή της διαφοράς και τη χορήγησή τους, στο εξής, εντός 15 ημερών από την εκτέλεση των εφημεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ