Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Μπήκε το νερό στο αυλάκι"

ΒΟΝΝΗ .-

"Ευνοϊκά" εξελίσσονται οι επαφές για τη συγκρότηση και σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ των ηγετικών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων παρότι οι επίσημες διαβουλεύσεις υποτίθεται ότι θα ξεκίναγαν σήμερα. Αποτέλεσμα των διεργασιών του παρασκηνίου είναι να δημοσιευτούν χτες ήδη τα πρώτα ονόματα υπουργών και οι θέσεις που καταλαμβάνουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπιλντ" ο αρχιτέκτοναςτης προεκλογικής εκστρατείας του Γκέρχαρντ Σρέντερ, Μπόντο Χόμπαχ θα διοριστεί υπουργός της καγκελαρίας, αφήνοντας φυσικά τη θέση που κατείχε μέχρι τη στιγμή που ήταν υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Η γερμανική εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο ηγέτης των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Οσκαρ Λαφοντέν το υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το χτεσινό δημοσίευμα της "Μπιλντ" επιβεβαιώνεται και από τη "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε", η οποία μάλιστα αναφέρει ότι οι Πράσινοι θα αναλάβουν πιθανά τέσσερα υπουργεία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προθέσεις των ίδιων των Πρασίνων.

"Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσειςγια τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο Σρέντερ, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί μάλλον απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ως τις 24 Οκτωβρίου. "Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τεσσάρων ετών. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε" δήλωσε, ενώ τόνισε ότι το Κόμμα των Πρασίνων αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέδριο στις 23 Οκτωβρίου για την υιοθέτηση της συμφωνίας για το συνασπισμό, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα συγκληθεί στις 25 Οκτωβρίου. Επομένως, η Μπούντεσταγκ θα συνέλθει πιθανά για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στις 26 Οκτωβρίου και ο Σρέντερ θα εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας την επόμενη ημέρα.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι τα δύο κόμματα γενικά συμφωνούν στην οικονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική της νέας κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ