Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Να κλείσει ανεπιστρεπτί η τετραετία της υποταγής

Η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολα'ϊδου, μιλά στο "Ρ"

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το ερώτημα που τίθεται για τη Νίκαια, και το λαό της, είναι αν θα ξεπεράσει μια δημοτική αρχή που την κατέστησε δήμο - πιλότο κάθε αντιλαϊκής κυβερνητικής επιλογής. Κόντρα σε αυτές τις επιλογές, το πρόγραμμα και οι θέσεις του συνδυασμού της "Δημοκρατικής Ενότητας" αποτελούν τη μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Απάντηση που συσπειρώνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της "Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Νίκαιας". Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η επικεφαλής της ΔΕ και υποψήφια δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής και προβάλλει τις θέσεις του συνδυασμού της για ένα δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό και συμπαραστάτη στα μικρά και μεγάλα προβλήματα κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτόν, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου.

Δήμος - φοροεισπράκτορας

- Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής;

- Αυτό που χαρακτήρισε την προηγούμενη τετραετία τη δημοτική αρχή, ήταν η συνέπεια με την οποία εφάρμοσε τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης στη Νίκαια. Ο δήμος μετατράπηκε σε φοροεισπράκτορα.

Στα οικονομικά δεν ήταν ικανοί ούτε να απορροφήσουν τα κονδύλια που δίνουν τα υπουργεία. Δε διεκδίκησε ούτε δεκάρα από τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές που αναλογούν στη Νίκαια από τους παράνομα παρακρατημένους πόρους της ΤΑ, ή έστω τα πρώτα 218 εκατομμύρια από αυτό το ποσό, για το οποίο υπάρχει και δικαστική απόφαση υπέρ του δήμου. Αντίθετα, αύξησε τα τέλη φωτισμού και καθαριότηταςκατά 77%. Διπλασίασε και τριπλασίασε τους υπόλοιπους δημοτικούς φόρους και το ΤΑΠ, ενώ μέχρι και φόρο "περιβάλλοντος" σκέφτονται να επιβάλουν!

Αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν πληρώνει κανέναν προμηθευτή και επαγγελματία και αυτό το δηλώνουμε υπεύθυνα. Υπάρχει και εξώδικο από μια εταιρία προς το δήμο για απλήρωτους κάδους. Είναι καταχρεωμένος. Χρωστάνε στους εργαζόμενους επιδόματα από πέρσι.

Το πρώτο έργο που έκαναν ήταν το περιβόητο δημαρχείο. Αυτό το τερατούργημα τσιμέντου που έχει στηθεί δίπλα στο παλιό δημαρχείο, στο οποίο οι επισκευές ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια. Για 350 ξεκίνησε το καινούριο και ξεπέρασε τα 800. Αυτό είναι από τα τελευταία έργα που έπρεπε να γίνουν στην πόλη.

Διαχειρίστηκαν το πρόβλημα της ανεργίας μέσω του ρουσφετιού, καθιστώντας πολιτικούς ομήρους τους νεοπροσληφθέντες στο δήμο, ενώ ουσιαστικά ανακυκλώνουν την ανεργία, αφού τους προσλαμβάνει με ημερομηνία λήξης. Στις 31/12/94 ο δήμος είχε συνολικά εργάτες, υπάλληλους σε όλα τα νομικά πρόσωπα, 245 άτομα. Αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 800. Και δε φταίνε τα νέα παιδιά που έχουν προσληφθεί. Φταίει το ρουσφέτι που τείνει να γίνει επιστήμη σήμερα στους δήμους με πρωτεργάτη το δικό μας δήμο. Τους κρατάνε σε λίστες αναμονής και τους δεσμεύουν πολιτικά, λέγοντάς τους "ψηφίστε μας για να σας προσλάβουμε". Μάλιστα, είναι τόσα πολλά τα ρουσφέτια, που στέλνονται ακόμη και στη νομαρχία.

Προχώρησαν σε αποχαρακτηρισμούς χώρων που είχαμε δεσμεύσει για πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό, με αποτέλεσμα να έχουν χτιστεί ήδη ή να υπάρχει ο κίνδυνος να χτιστούν πολυκατοικίες και σούπερ μάρκετ.

Δε γίνανε καινούρια σχολειά, εκτός από αυτά που είχαν ξεκινήσει και ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη τετραετία.

Εμείς δεν έχουμε τάξει ούτε ότι θα κάνουμε ποτάμια ούτε ότι θα φέρουμε το μετρό. Και μη φανταστείτε ότι σνομπάρουμε το Μετρό. Αν έπρεπε να ξεκινήσει το μετρό από κάποιες περιοχές, αυτές ήταν οι δικές μας, της Β Πειραιά και των άλλων συνοικιών, Περιστέρι, Αιγάλεω, που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση των εργαζομένων. Ούτε μετά από 30 χρόνια δεν πρόκειται να έρθει το μετρό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει και ένας δήμος για να το διεκδικήσει. Ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να πυκνώσουν οι γραμμές που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους από Νίκαια, Πειραιά και Αθήνα, με αποτέλεσμα να περιμένουν οι δημότες μέχρι και μία ώρα στις στάσεις. Μην κοροϊδεύουμε λοιπόν το κόσμο με τα "θα", αν δε λύνουμε τα πιο απλά. Το μετρό να είναι στις διεκδικήσεις, αλλά για διεκδίκηση χρειάζονται κότσια και ο κόσμος να το κάνει πραγματικά δική του υπόθεση και να το παλέψει.

Η δημοτική αρχή, όχι μόνο δε συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και τους κατασυκοφάντησε, όπως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΔΣ για την παιδεία που κι αυτή επιτεύχθηκε μετά από δική μας πρόταση. Εφτασε στο σημείο να πει στους αντιστασιακούς της αιματοβαμμένης Κοκκινιάς, ότι "οι αγώνες τώρα δε γίνονται στους δρόμους, αλλά στους διαδρόμους των υπουργείων"...

Στο πλευρό του δημότη

- Ποιες ήταν οι δικές σας παρεμβάσεις την ίδια περίοδο;

- Ενα είναι σίγουρο: Ο,τι έγινε μετά τη μεταπολίτευση, μικρό ή μεγάλο έργο - εμείς δε λέμε ότι κάναμε θαύματα - υπάρχει η σφραγίδα της ΔΕ, της συμμετοχής των δημοτών, από κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις και είναι σίγουρο ότι δεν τους είχαμε χρεώσει ποτέ. Από τη διεκδίκηση και κατοχύρωση όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων και τα έργα υποδομής, μέχρι την καθιέρωση του πολιτιστικού Αυγούστου και τη δημιουργία του "Κατράκειου" θεάτρου, το οποίο περιλαμβάνει στα προεκλογικά του φυλλάδια ο σημερινός δήμαρχος!

Στην ίδια λογική της διεκδίκησης και της υπεράσπισης των συμφερόντων των δημοτών κινήθηκε η ΔΕ και την προηγούμενη τετραετία με μάχες μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμπαραστάθηκε στους αγώνες του και τους αγώνες όλων των εργαζομένων. Δυστυχώς, ήταν μόνη της σε αυτές τις μάχες. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας προσδέθηκαν στο δημαρχιακό άρμα και ο "αντιπολιτευτικός" τους λόγος ξεφούσκωσε σε χρόνο ρεκόρ με διάφορα ανταλλάγματα.

- Τι κρίνει αυτή την εκλογική μάχη;

- Αυτές οι εκλογές δεν κρίνονται μόνο από το αν έγινε κάποιο έργο ή όχι. Δεν υποτιμούμε τα έργα. Είναι σοβαρά ζητήματα η λακκούβα και ο κάδος. Ομως, το πιο σοβαρό είναι ποιοι δήμαρχοι και ποιοι νομάρχες θα εκλεγούν, για να ξέρουν οι δημότες ότι στα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν, θα τους έχουν κοντά τους. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν παίρνεις πρώτα και κύρια σοβαρά υπόψη το κόσμο που μένει σε αυτή την πόλη. Τι να την κάνεις την ωραία πόλη, όταν ο μισός πληθυσμός είναι άνεργος; Με αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν ασχολήθηκε η δημοτική αρχή. Είναι, λοιπόν, μια σειρά τέτοια ζητήματα, που όταν πάει ο δημότης στις 11 Οκτώβρη να ψηφίσει πρέπει να είναι και ενημερωμένος και να σκεφθεί, αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισε την προηγούμενη φορά τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Θα έρθουν να ξαναϋποσχεθούν ότι θα κάνουν έργα;

Πάλη μαζί με το λαό

- Η γνωστή απόφαση του περιφερειάρχη ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που έχετε χαρακτηρίσει σαν μεθοδευμένη πολιτική δίωξη. Συνεχίζεται αυτή η επίθεση και τι λέτε στο δημότη;

- Προσπαθούν να συντηρούν αυτή την κατάσταση με διάφορες παραλλαγές. Τη μια λένε ότι η Νικολαϊδου δεν μπορεί να είναι υποψήφια, την άλλη ότι και να βγει δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν δήμαρχος. Πρόκειται όμως για μεθόδους που έχουν καταδικαστεί από τον κοκκινιώτικο λαό, ακόμη και από ανθρώπους που υποστηρίζουν την παράταξή του.

Ο κυβερνητικός δήμαρχος προσπαθεί να κερδίσει τις εκλογές με τέτοιες μεθόδους ή με αφίσα "οι ολυμπιακοί στη Νίκαια" και με πρόγραμμα... το 2004. Για το σήμερα δε μιλάει. Και τελευταίες μέρες, απεγνωσμένα, γίνονται κάποια έργα στο πόδι που το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναστατώνουν τον κόσμο.

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε στους Νικαιώτες είναι να δεσμευτούμε ότι η ΔΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους στα καθημερινά προβλήματά τους και αυτό δεν το παζαρεύουμε. Για μας η καλύτερη σφυγμομέτρηση είναι η επαφή με τον κόσμο. Δεσμευόμαστε ότι και την άλλη μέρα των εκλογών σίγουρα θα είμαστε μαζί με το λαό. Αυτή η τετραετία της αλαζονείας και της υποταγής σε μια αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να κλείσει. Υπάρχει καλό κλίμα. Ο κόσμος μάς ξέρει. Δεν του κρύψαμε ποτέ ποιοι είμαστε και γι' αυτό μας εμπιστεύεται. Είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουμε μαζί για να επανέλθει ο δήμος στην πορεία που πρέπει να έχει. Διεκδικητικός, αγωνιστικός και όχι να υποτάσσεται και να σκύβει το κεφάλι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Εφόσον υπάρχει αυτή η πολιτική που δημιουργεί προβλήματα εμείς έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε το λαό και να παλεύουμε μαζί του για τη λύση τους.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ