Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Νομαρχία μάχιμη, διεκδικητική, δημοκρατική!

Συνέντευξη στο "Ρ" του Γιάννη Νόβα, υποψήφιου νομάρχη Πρέβεζας της Νομαρχιακής Κίνησης "Νέοι Ορίζοντες"

Ηγείσθε ενός πλατιού ψηφοδελτίου. Ποια η σύνθεσή του και πώς προέκυψε;- Οι ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, επιδιώκοντας να εκφράσουν το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων του νομού μας, κατέρχονται σε αυτές τις εκλογές σαν ανεξάρτητη Νομαρχιακή Κίνηση. Σαν τέτοια απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και επιδιώκει να εκφράσει ολόκληρη την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις του νομού. Θέλουμε να καταθέσουμε τη δική μας άποψη για την οργανωμένη κοινωνία και την ανάπτυξή της, που στο κέντρο της έχει τον άνθρωπο, τα πλατιά στρώματα, τη νεολαία και τις ευπαθείς και πληττόμενες κοινωνικές τάξεις. Ηταν επόμενο, λοιπόν, στο ψηφοδέλτιό μας να συμμετέχουν οι άνθρωποι που εκφράζουν τις κοινωνικές αυτές δυνάμεις ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.

Συμφωνούμε όλοι στο ότι η ανάπτυξη του νομού μας πρέπει να είναι συνολική και σχεδιασμένη, να στηρίζει την τοπική παραγωγή, να επιδιώκει την αύξηση του προϊόντος, να στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, να νοιάζεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και την πολιτιστική μας παράδοση. Συμφωνούμε όλοι ότι η Νομαρχιακή Αρχή σε συνοχή με το συνεταιριστικό και λαϊκό κίνημα θα είναι μάχιμη για τα συμφέροντα των πλατιών, λαϊκών στρωμάτων. Καταθέτοντας, ταυτόχρονα, το δικό της όραμα για την κοινωνία του μέλλοντος. Οι προβληματισμοί και οι θέσεις μας αυτές γέννησαν το ψηφοδέλτιό μας, στο οποίο συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες, απασχολούμενοι με τον τουρισμό, συνδικαλιστές και συνεταιριστές, νεολαίοι και γυναίκες.

Η λογική των δημοσίων σχέσεων

- Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Γενικά ο θεσμός και το νομικό του πλαίσιο δεν επέτρεψαν την υλοποίηση μιας πρότασης, που θα μετέτρεπε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε θεσμό πραγματικής κοινωνικής εξουσίας. Δεν της δόθηκαν πόροι, έχει πάνω στο κεφάλι της τον διορισμένο περιφερειάρχη. Πέρα από τα προβλήματα αυτά σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν σοβαρά προβλήματα ικανοποιητικής εκπροσώπησης της κοινωνίας, ακόμη σοβαρά ελλείμματα στη δημοκρατική διαδικασία και επιπλέον στενή διαχειριστική αντίληψη. Θα έλεγα πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνολικά, αλλά και τοπικά στο νομό μας, δε λειτούργησε επιτελικά, δεν είδε το ζήτημα της ανάπτυξης σαν συνολική διαδικασία, πολλές φορές λειτούργησε σαν διορισμένη και άλλες φορές εξαντλήθηκε στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων ή στην πολιτική "της ασφάλτου και του τσιμέντου".

Στο νομό μας δεν τοποθετήθηκε για μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών και αδιαφόρησε για το υπάρχον ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του νομού. Δε συγκρούστηκε με κυβερνητικές επιλογές, που ήταν οδυνηρές για τους εργαζόμενους. Δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση για ποιοτική αναβάθμιση της νομαρχιακής διοίκησης και των υπηρεσιών στο νομό. Σε όλα τα παραπάνω ίσως να υπήρξαν επιμέρους μεμονωμένες εξαιρέσεις που όμως και αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα και εξέλιξή μας.

- Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής; Ποια ήταν η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Δε στηρίχτηκε η παραγωγική διαδικασία στο νομό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καμία παρέμβαση στο επίπεδο αυτό. Ο κόσμος παράγει λίγο, με υψηλό κόστος και με δύσκολη τη διάθεση, λόγω και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, στο καλαμπόκι, το βαμβάκι, το λάδι, τα πρώιμα κηπευτικά, το κρέας, το γάλα, κλπ.

Δεν υπάρχει καμία υποδομή μεταποίησης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του δευτερογενούς τομέα. Δε στηρίχτηκε η συνεταιριστική παραγωγή. Δεν έγιναν έργα υποδομής, όπως αναδασμοί για αύξηση του γεωργικού κλήρου, δεν έγινε καμία παρέμβαση στο επίπεδο των υπηρεσιών για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Καμία παρέμβαση για την αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου, για την ένταξη της περιοχής υψηλού τουρισμού από Μύτικα έως Πάργα σε ένα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις πολιτιστικές του ανάγκες.

-Ποια η πρόταση της παράταξής σας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;

- Η πρότασή μας θα μπορούσε να συγκεραστεί στα παρακάτω: Θέλουμε μια νομαρχία βαθιά δημοκρατική, βαθιά κοινωνική, διεκδικητική και μάχιμη. Στρατηγικός της στόχος η στήριξη της παραγωγής του νομού από τη βάση παραγωγής των προϊόντων έως τη μεταποίηση και την τελική διάθεση. Η στήριξη του συνεταιριστικού και κοινωνικού κινήματος, η στήριξη των τουριστικών δυνατοτήτων του νομού σαν ένας χώρος με προοπτική απορρόφησης εργατικού δυναμικού, επενδυτική δραστηριότητα και κατεύθυνση για ελάττωση της ανεργίας, αύξηση της απασχόλησης, κυρίως στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους νέους επιστήμονες. Στήριξη ειδικών προγραμμάτων για τις ευπαθείς και πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Σταθερός προσανατολισμός στην κατεύθυνση στήριξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής μας παράδοσης. Θέλουμε μια νομαρχία σταθερά προσανατολισμένη στον άνθρωπο, τον Πρεβεζάνο πολίτη και τις σύγχρονες και πραγματικές του ανάγκες.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ