Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να γίνει η αγανάκτηση οργή

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια λειτουργίας της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Οταν ψηφίστηκε ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), έκαναν λόγο για επανάσταση, αποκέντρωση, αρμοδιότητες, πόρους και ανάπτυξη. Και τότε λέγαμε πως αυτό που θεσμοθετείται δεν είναι, παρά ένας ακόμη γραφειοκρατικός, διοικητικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θέλουν να διοχετεύσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Ενας θεσμός, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες και υλικοτεχνική υποδομή. Στο νομό μας, μάλιστα, η ΝΑ δε δείλιασε να στείλει μηχανήματα της Νομαρχίας κατά των τρακτέρ των αγροτών ή να δώσει το "πράσινο φως" στα ΜΑΤ, να βρίσκονται έξω από τα σχολεία, όταν οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν για δημόσια, δωρεάν παιδεία.

- Ποια τα προβλήματα του νομού και ποια η στάση της νομαρχιακής αρχής απέναντί τους;

- Τα προβλήματα είναι κοινά με αυτά σε όλη τη χώρα. Στην Αιτωλοακαρνανία είναι πιο οξυμένα, καθώς ο νομός βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευρά ανάπτυξης. Η ανεργία καλπάζει, η αποβιομηχάνιση μεγαλώνει, η αγροτική παραγωγή πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, η κατάργηση των πριμοδοτήσεων και επιδοτήσεων συμπληρώνουν το μαρασμό της Αιτωλοακαρνανίας. Συνεπακόλουθα, οι μικρομεσαίοι τραβούν το δικό τους Γολγοθά, εξαιτίας του αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης, του τραπεζιτικού συστήματος και του αθέμιτου ανταγωνισμού των πολυκαταστημάτων. Ο νομός, κύρια αγροτικός, δέχεται τις επιπτώσεις από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα βασικά προϊόντα που παράγει (καπνός, λάδι, καλαμπόκι, εσπεριδοειδή, βαμβάκι και κτηνοτροφία) βρίσκονται υπό διωγμόν. Οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕ θα χτυπήσουν παραπέρα την παραγωγή αυτών των προϊόντων, μεγαλώνοντας τη φτώχεια και ερημώνοντας τα χωριά. Η νομαρχιακή αρχή δεν υπερασπίστηκε την ντόπια παραγωγή. Προσπάθησε απλά να διαχειριστεί τη φτώχεια και μιζέρια του νομού στο μονόδρομο που έθετε η ΕΕ και υλοποιούσε η κυβέρνηση.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού. Ποιο το μήνυμα των εκλογών;

- Η πρότασή μας έρχεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη λογική για την ανάπτυξη της χώρας και του νομού, αλλά και για τον ίδιο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης - έτσι όπως τον νομοθέτησαν. Πιστεύουμε ότι μια αγωνιστική, διεκδικητική Αυτοδιοίκηση, πρώτα και κύρια, θα πρέπει να προστατεύσει την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα του λαού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Για μας, βασικό στοιχείο ανάπτυξης του νομού είναι ο πρωτογενής τομέας, αφού ο νομός διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια και προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί. Στη βάση του τομέα αυτού, βλέπουμε να αναπτύσσεται ο δευτερογενής και τριτογενής. Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να αναπτύξει και τουριστική δραστηριότητα. Εχει όλα τα φυσικά κάλλη - παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία - που παραμένουν αναξιοποίητα.

Στις εκλογές θα κριθεί συνολικά ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και στην υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Θα σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, θα διαπιστωθεί, αν, τελικά, η πολιτική της ήταν υπέρ των εργαζόμενων του χεριού και του πνεύματος ή εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των μεγάλων και ισχυρών.

Ζητάμε από τους Αιτωλοακαρνάνες να στείλουν το μήνυμα ότι "δεν πάει άλλο". Καλούμε όλους να σκεφτούν την επόμενη μέρα και να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, υπερψηφίζοντας τη ΝΑΣ. Ας μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργή, που θα αρχίσει να εκδηλώνεται από τις 11 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ