Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΜΑ
Να ανατραπεί το ξεπερασμένο παρελθόν

Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Αδέσμευτοι Πολίτες", Ηρακλής Παπαϊωάννου, μιλά στο "Ρ"

H Δράμα έχει βαλτώσει στη στασιμότητα, κάτω από το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων και των τραγικών καθυστερήσεων σε υποδομές, αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής προσαρμογής στην ΕΕ.

Ο συνδυασμός "Αδέσμευτοι Πολίτες", που στηρίζεται από το ΚΚΕ και αγωνιστές που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή και ανένταχτα κομματικά άτομα, επιδιώκει να ανατραπεί το ξεπερασμένο παρελθόν και να ανοίξει ο δρόμος στο ελπιδοφόρο μέλλον.

Υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού είναι ο αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλής Παπαϊωάννου,που μιλά σήμερα στο "Ρ" για τα προβλήματα της πόλης και τις θέσεις του συνδυασμού για την αντιμετώπιση τους.

- Ο συνδυασμός που ηγείστε διεκδικεί το Δήμο Δράμας, πάνω στη βάση ποιας πολιτικής και από ποιες δυνάμεις στηρίζεται;

- Βασική επιδίωξη του συνδυασμού μας είναι η προώθηση της βιώσιμης πόλης, όπως αυτό είναι γενικά και διεθνώς παραδεκτό. Η αναβάθμιση, δηλαδή, της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, για να γίνει ανθρώπινη η ζωή των πολιτών και να μπουν οι βάσεις για ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Στο συνδυασμό μας συμμετέχουν πολίτες από όλες τις ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες. Αυτή τη στιγμή, συνεργαζόμαστε με την "Αγωνιστική Αριστερή Κίνηση" και άλλους αγωνιστές που δεν έχουν κομματική τοποθέτηση ή προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, αλλά συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα για μια διεκδικητική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού.

- Η πόλη της Δράμας είναι πόλη σε παρακμή, όπως πολλές πόλεις της ελληνικής επαρχίας. Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα του δήμου και πώς αντιμετωπίζονται αυτά από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

- Υπάρχει κατ' αρχήν απόλυτη έλλειψη προγραμματισμού για μια ολόπλευρη ανάπτυξη της πόλης. Υπάρχει ένα γενικό κυκλοφοριακό χάος, μια ανοικοκύρευτη, μια βρώμικη πόλη. Τα προβλήματα αυτά διαιωνίζονται. Η σημερινή δημοτική αρχή είχε στη διάθεσή της 8 χρόνια να τα βάλει σε κάποια τάξη, τα προβλήματα, όμως, επιδεινώθηκαν.

Δεν προστατεύτηκε, γενικά, ο δημόσιος χώρος, το δημόσιο χρήμα. Δεν προστατεύτηκαν οι θεσμοί, η πόλη παρέμεινε υποβαθμισμένη. Αυτά για την αρνητική εικόνα της πόλης μας. Πρέπει να αλλάξουμε φυσιογνωμία και νοοτροπία και αυτό χρειάζεται αλλαγή τρόπου σκέψης, μακριά από πελατειακές σχέσεις. Χρειάζεται, ακόμα, πολιτική βούληση για την υλοποίηση προγραμμάτων για την αναμόρφωση της πόλης. Απαιτείται ρύθμιση της κυκλοφορίας, άσκηση δηλαδή πολιτικής για την προστασία του δημόσιου χώρου και πολλά άλλα.

- Ποια η στάση του συνδυασμού σας απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα;

- Κατ' αρχήν, αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε τη σύνταξη γενικού ενιαίου πολεοδομικού σχεδίου. Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Τη στιγμή αυτή, έχουμε την παλιά πόλη και μαζί της έχουν ενωθεί άλλες 12 κοινότητες. Ανασυγκροτείται, δηλαδή, πολεοδομικά η Δράμα χωρίς σχέδιο.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο σχεδιασμός της νέας πόλης. Κι αυτό σημαίνει σύνταξη γενικού σχεδίου με τη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας και αποδοχή των απόψεων των δημοτών για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Ακόμα επιδιώκουμε τον προσδιορισμό χρήσεων γης και την προστασία της αγροτικής γης. Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την αγροτική γη και το αγροτικό εισόδημα.

- Τι επισημάνσεις μπορούν να γίνουν από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέσσερα τελευταία χρόνια και ποια ήταν η θέση της παράταξής σας σ' αυτό το διάστημα;

- Η Δράμα έχει το "προνόμιο" να διαθέτει το πιο επεισοδιακό ίσως δημοτικό συμβούλιο της χώρας. Τόσο ο κ. Τζίμας, όσο και ο κ. Γαλανόπουλος κουβαλούν τη λογική των κομμάτων που τους ανέδειξαν και τους υποστηρίζουν. Λογική και πρακτική, που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του δήμου και της ΤΑ, γενικά.

Στο διάστημα αυτό, δεν προστατεύτηκε από μέρους του δημάρχου και της δημοτικής αρχής το δημόσιο χρήμα. Εγιναν ακαταλόγιστες δαπάνες. Για παράδειγμα, σε επιτροπές αξιολόγησης δόθηκαν 500.000 δρχ. σε κάθε μέλος, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο. Δεύτερο, δεν προστατεύτηκε ο δημόσιος χώρος. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της Δράμας είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που είναι δύσκολο να τις περπατήσει κανείς.

Η δική μας Κίνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια έκανε δυναμική παρουσία στα δημοτικά μας πράγματα. Με μελετημένη κριτική και επεξεργασμένες θέσεις, ορθώσαμε το ανάστημά μας σε ένα σωρό επιλογές ασύμφορες για την πόλη μας. Οι παρεμβάσεις μας πολλές φορές χάλασαν το πνεύμα της συναίνεσης των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

- Τι επιδιώκει η παράταξή σας σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές και ποια η ανταπόκριση του κόσμου στο μήνυμά σας, όπως εκδηλώνεται στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα;

- Εμείς διεκδικούμε την είσοδό μας στο β γύρο των εκλογών. Χωρίς να θέλω να υπερβάλω, κάθε μέρα που περνά διαπιστώνουμε ότι η υποστήριξη στο συνδυασμό μας αυξάνεται. Αν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαμε πάρει μόνο 8% των ψήφων, καταφέραμε στα τέσσερα χρόνια να έχουμε μια σοβαρή πολιτική παρέμβαση και παρά τις πιέσεις των αντίπαλων παρατάξεων καταφέραμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε ένα στενό συνδυασμό. Κατεβαίνουμε σήμερα με ένα επιτελείο 80 περίπου ατόμων, που είναι γνωστά στην κοινωνία μας για την κοινωνική τους προσφορά, την επιστημονική τους παρουσία. Είναι άτομα, που έχουν την κοινή αποδοχή από τους πολίτες της Δράμας και συνεχώς αποχτάμε ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

Ακόμα και οι αντίπαλοί μας παραδέχονται ότι τα ποσοστά μας είναι πλέον διψήφια και είμαστε αισιόδοξοι ότι η εκτίμηση του κόσμου στα μέλη του συνδυασμού μας και τις θέσεις μας θα εκφραστεί και στην κάλπη, για ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανοδική πορεία της Δράμας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλατιά ριζοσπαστική συνεργασία κατά της διαχειριστικής συνενοχής (2006-04-30 00:00:00.0)
«Δε δίνουμε συγχωροχάρτι»! (2005-11-11 00:00:00.0)
Κανένας εφησυχασμός (2002-10-17 00:00:00.0)
Θα παλέψουμε μαζί με το λαό (2002-05-24 00:00:00.0)
Ο,τι πει η... πλειοψηφία (1999-03-31 00:00:00.0)
Στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα (1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ