Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουτσουρεύουν συνεχώς τις επιχορηγήσεις

Η λαϊκή παροιμία, που λέει κάθε πέρσι και καλύτερα, ισχύει για τις οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται στην Αυτοδιοίκηση. Με τροπολογία που κατατέθηκε - στη "ζούλα" - στη Βουλή, παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια το κουτσούρεμα ενισχύσεων στους ΟΤΑ

Κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα. Η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα, για να χαρακτηρίσει κανείς το συνεχές "κουτσούρεμα", που επιβάλλουν στα κονδύλια τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες, τα οποία δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (νομαρχίες, δήμους και κοινότητες). Την ώρα που στα λόγια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "κόπτονται" για την αποκέντρωση και την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εποπτευόμενων από αυτή φορέων, την ίδια ώρα στην πράξη, τα δύο αυτά κόμματα (που από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία), βάζουν όλο και πιο βαθιά το νυστέρι στα κονδύλια που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν μια σειρά κυβερνητικά μέτρα, που, ενώ τα λανσάρουν σαν μέτρα για την αναβάθμιση - δήθεν - των ΟΤΑ, στην ουσία αποσκοπούν στη μετατροπή των νομαρχιών, των δήμων και κοινοτήτων, σε ανάλγητους φοροεισπράκτορες. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και μια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε, πρόσφατα, νύχτα στη Βουλή και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, γιατί ήταν αρκετά πονηρά διατυπωμένη και το περιεχόμενό της λακωνικό. "Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38Α'), παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000", αναφερόταν στο κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Αποκρυπτογραφώντας το κείμενο της σχετικής τροπολογίας, διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επιδιώκοντας "να βγάλει από τη μύγα ξίγκι" - παρατείνει για δύο ακόμη χρόνια τη ζωή της διάταξης (κανονικά έληγε φέτος), με την οποία περιορίζονται κατά μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές οι ενισχύσεις που δικαιούνται οι ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί και να αποκαλύψουμε τις "ευαισθησίες" της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με το νόμο 2469/97 (άρθρο 3) είχε επιβληθεί μείωση κατά 25% σε ορισμένες από τις κρατικές ενισχύσεις προς τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, είχαν περιοριστεί τα ποσά που απέδιδε το κράτους στους ΟΤΑ σαν ποσοστό των εσόδων του από τέλη κυκλοφορίας, τους τόκους καταθέσεων και άλλα έσοδα. Το όφελος για τον προϋπολογισμό ήταν γύρω στο 15 - 20 δισ. δραχμές το χρόνο, που σημαίνει αντίστοιχου ύψους ζημιά για τους ΟΤΑ.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή πριν 2 βδομάδες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρέτεινε για δύο ακόμη χρόνια τη διάταξη του νόμου 2469/97, που σημαίνει ότι μέχρι και 2000 ο κρατικός προϋπολογισμός θα κάνει... "οικονομίες" σε βάρος των ΟΤΑ. Από την παράταση της απόφασης που κουτσουρεύει κατά 25% ορισμένες ενισχύσεις του προϋπολογισμού στους ΟΤΑ, εξαιρέθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το όφελος για τον προϋπολογισμό - και άρα η αντίστοιχη οικονομική ζημιά για τους ΟΤΑ - υπολογίζεται γύρω στα 10 - 12 δισ. δραχμές το 1999 και άλλα τόσα το 2000.

Η διάταξη αυτή δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ετσι, ενώ θα περίμενε κανείς να συνοδευτεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία κλπ.) με τη μεταφορά και των αντίστοιχων ή και αυξημένων κονδυλίων από την Κεντρική Διοίκηση στους ΟΤΑ, συνέβη το αντίθετο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένει δογματικά στο παραπέρα κουτσούρεμα των κρατικών ενισχύσεων προς τους ΟΤΑ, εξαναγκάζοντας έτσι τους αιρετούς άρχοντες να επιβάλουν αυξήσεις δημοτικών τελών και φόρων, για να τα φέρουν βόλτα. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της επιχειρεί να επεκτείνει το καθεστώς της ανταποδοτικότητας σε όλους τους δήμους και κοινότητες και κάνει τους δημάρχους και κοινοτάρχες τούς πιο στυγνούς φοροεισπράκτορες.

Και αν οι εργαζόμενοι δε στείλουν με την ψήψο τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 11ης και 18ης του Οκτώβρη μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, είναι πολύ πιθανόν, το κουτσούρεμα των ενισχύσεων στους ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό (που αυτή τη φορά έγινε με μείωση του αποδιδούμενου ποσοστού κρατικών εσόδων από τέλη κυκλοφορίας και τους τόκους καταθέσεων), να γίνει μετά τις εκλογές μεγαλύτερο...

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ