Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Γρίφος, η έκβαση της κρίσης

ΡΩΜΗ. -

"Κοινό μυστικό" ήταν ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση υπό το βάρος της δυσαρέσκειας της βάσης του κόμματος για την οικονομική πολιτική Πρόντι, πρόκειται να άρει τη στήριξή της προς τον κυβερνητικό συνασπισμό της "Ελιάς". Οπότε η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ήταν αναμενόμενη, δεν παύει όμως να βάζει και πάλι σε πονοκέφαλο τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού πλέον χάνει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Πολιτική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Σύνοδό της την Κυριακή έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΓΓ του κόμματος Φάουστο Μπερτινότι να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης και να σταματήσει η 28μηνη συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση Πρόντι, με ψήφους 188 υπέρ και 112 κατά.

Ωστόσο, τόσο η ψηφοφορία, όσο και όλες οι εργασίες της Πολιτικής Επιτροπής ήταν δύσκολες καθώς οι διαφωνίες ήταν πολλές, προμήνυμα πολλών ίσως εξελίξεων στο κόμμα της Επανίδρυσης. Ηδη μετά τη Σύνοδο εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την εν λόγω απόφαση εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξή τους προς τον Πρόεδρο του κόμματος Αρμάντο Κοσούτα που είχε ταχθεί υπέρ των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 1999 του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέληση να μην αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, αφήνοντάς τη χωρίς πλειοψηφία. Η διαφωνία του Κοσούτα δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Χθες υπέβαλε την παραίτησή του από την Προεδρία του κόμματος. Ο Κοσούτα ανακοινώνοντας την παραίτησή του δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής ενός κόμματος το οποίο "ασκεί μια πολιτική που απορρίπτει και την οποία κρίνει εσφαλμένη και επικίνδυνα τυχοδιωκτική" ενώ είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασωθεί η κυβέρνηση Πρόντι και να αποφευχθεί η πολιτική κρίση. Παρ' όλα αυτά απέρριψε το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του κόμματος αφού "το κόμμα διέπεται από την κομματική πειθαρχία".

Σεναριολογία

Το ζήτημα όμως παραμένει, τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό που απειλείται απόκατάρρευση. Ωστόσο, στη χώρα του Μακιαβέλι τίποτα δεν τέλειωσε ακόμη για τον Πρόντι, παρά την απώλεια 34 ψήφων από τα έδρανα της Επανίδρυσης. Πολλοί μιλούν για αδιέξοδο ενώ άλλοι τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί... πιθανότατα στηριζόμενοι και στις διφορούμενες δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος της Επανίδρυσης Νέριο Νέζι: "Ναι θα τηρήσουμε τη γραμμή του κόμματος" ως προς τον προϋπολογισμό, αλλά στην ερώτηση αν θα καταψηφίσουν τον Πρόντι στην περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, απάντησε "Θα δούμε".

Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την πρόθεση Πρόντι να ζητήσει την ψήφιση του προϋπολογισμού την Τετάρτη, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά ερωτηματικά αλλά και προβλέψεις για την ικανότητα παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία, αφού η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,ο οποίος όμως θα του ζητήσει να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει εκ νέου υποστήριξη.

Σ' αυτή τη φάση, οι "μετριοπαθείς" της Επανίδρυσης, τονίζουν οι αναλυτές, πιθανόν να δεχτούν διαπραγματεύσεις για να αποσπάσουν κοινωνικά μέτρα και υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Ολες αυτές οι ικεσίες στηρίζονται και στο παρόμοιο σενάριο που είχε εκτυλιχτεί πέρσι με αφορμή και πάλι την ψήφιση του προϋπολογισμού και απειλούσε την κυβερνητική πειοψηφία. Ο Πρόντι είχε προσφερθεί να παραιτηθεί αλλά τελικά συνήψε συμφωνία με τον Μπερτινότι κάνοντας παραχωρήσεις στις συντάξεις και στον περιορισμό του χρόνου εργασίας από 40 σε 35 ώρες, ως το 2001.

Πολλαπλές επιλογές;

Ποιες όμως άλλες επιλογές κάνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση που προκλήθηκε, να εμφανίζεται "ψύχραιμος" και σίγουρος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και δε θα υποχρεωθεί να υποβάλει την παραίτησή του;

Ο Πρόντι δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,ότι δεν ανησυχεί. "Πάντα λειτουργούσα με λογική. Ποτέ δεν άλλαξα στρατηγική και δεν επιθυμώ να καταφύγω σε πολιτική γυμναστική", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόντι. Είναι η βιβλική ψυχραιμία του καθηγητήή οι προοπτικές που ανοίγονται; Κατ' αρχάς γιατί απορρίπτεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αφού ο Πρόεδρος απορρίπτει οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση πριν από το καλοκαίρι παράλληλα με τη διενέργεια των ευρωβουλευτικών εκλογών. Επομένως, εάν ο Πρόντι υποβάλλει τελικά την παραίτησή του, ο Σκάλφαρο θα ζητήσει πιθανότατα από τον ίδιο, ή από κάποιον άλλο πολιτικό, να σχηματίσει κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ