Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τα προβλήματα δε λύνονται με "γιορτές"

Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών ήταν η χτεσινή, όμως οι εκπαιδευτικοί, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχουν λόγους να γιορτάζουν. Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση τη θεώρησε ως μια ακόμη ευκαιρία προβολής της "μεταρρύθμισης" και των αποτελεσμάτων της... Χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου ΑΘηνών.

Σε διακήρυξη, που συνυπογράφουν ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΛΜΕ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ, Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού, τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: "Φαινόμενα απαξίωσης της εκπαίδευσης αντανακλούν με ιδιαίτερη ένταση στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ως φορείς, δημιουργούς και εμψυχωτές της μαθησιακής διαδικασίας. Θεωρούμε την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος ως αναγκαία συνθήκη για μια εκπαίδευση υψηλής ποιοτικής στάθμης. Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να προετοιμάζονται σωστά για το έργο τους, να εργάζονται σε κατάλληλες συνθήκες και να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων για τα ζητήματα που τους αφορούν".

Στην εκδήλωση που έγινε χτες το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθήνας, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίστηκε από τους ομιλητές η αναγκαιότητα να αναβαθμιστεί και οικονομικά και μορφωτικά ο εκπαιδευτικός. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έκανε λόγο για "απαξιωτική στάση" της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και επισήμανε την έλλειψη διαλόγου. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την "Παιδεία ανοιχτών οριζόντων", τη "διά βίου εκπαίδευση", ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πολιτεία βελτιώνει την κατάσταση του εκπαιδευτικού.

Στην εκδήλωση, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Σπ. Κυπριανού, εκπρόσωποι Κυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων της Κύπρου και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Ο υπουργός Παιδείας

Ο Γερ. Αρσένης, σε μήνυμά του με αφορμή τη χτεσινή μέρα, τονίζει ότι "η ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, προάγει με κάθε τρόπο αφ' ενός το οικονομικό και κοινωνικό στάτους των εκπαιδευτικών, αφ' ετέρου το ποιοτικό τους επίπεδο, τόσο σε θέματα διδακτικής, όσο και παιδαγωγικής διαδικασίας". Την ίδια στιγμή, "η ελληνική πολιτεία" προωθεί την αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, την αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα να διδάσκει, θεσμοθετεί εξεταστικούς μηχανισμούς, όπως του ΑΣΕΠ για να συγκαλύψει την ανεργία, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την κατάρτιση του εκπαιδευτικού μέσα στο Πανεπιστήμιο. Ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως"βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της συνείδησης και της οντότητας του εκπαιδευτικού είναι η δική του ψυχή. Η φλόγα του δασκάλου". Φαίνεται πως γρήγορα ξεχάστηκε ότι η ίδια κυβέρνηση είχε δώσει τέσσερις μήνες πριν τη διαταγή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν στο ψαχνό τους εκπαιδευτικούς,που διαδήλωναν έξω από τα εξεταστικά κέντρα, καθώς και την επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών, που ακολούθησε το διαγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ