Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Γέφυρα" συγγενών λαών

ΑΒΑΝΑ

(της απεσταλμένης μας ΑΡΙΣΤΟΥΛΑΣ ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ). -

Το ελληνικό τραγούδι, το τραγούδι των καημών, των πόθων, των ερώτων του λαού μας, με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα έγινε το βράδυ της 3ης του Οκτώβρη μια μεγάλη, θερμή "αγκαλιά", όχι μόνο για τις 4.000 Κουβανών που παρακολούθησαν τη συναυλία του στο θέατρο "Καρλ Μαρξ", αλλά για ολόκληρο τον ηρωικό λαό της Κούβας. "Καλησπέρα Αβάνα. Καλησπέρα λαέ της Κούβας. Ηρθαμε από τη μακρινή μας χώρα γεμάτοι τραγούδια, αλλά κυρίως γεμάτοι αγάπη για το μύθο αυτής της ηρωικής χώρας", είπε από σκηνής ο Γιώργος Νταλάρας, μετά τον προλογικό χαιρετισμό του Ελληνα πρέσβη Δημήτρη Δουδούμη για τη συναυλία - προσφορά του Γ. Νταλάρα, στα πλαίσια της Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού (1 - 8/10), ο οποίος διάβασε και σχετικό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου, απευθυνόμενος στον Κουβανό υπουργό Πολιτισμού. Μετά από το "Κάντο Χενεράλ" του Νερούδα σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ακολούθησε το "Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα", που ο Γ. Νταλάρας τραγούδησε στα ισπανικά.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική πολιτιστική διοργάνωση στην Κούβα, που, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν στη ζωή της χώρας οι κυκλώνες, παρά τα τεράστια βάσανα του κουβανικού λαού, προκάλεσε και το ενδιαφέρον του και είχε την ανταπόκρισή του.

Η "συγγένεια" των δύο λαών εκφράστηκε, με την ανταπόκριση του κοινού και στις άλλες εκδηλώσεις: Στην παρουσίαση (1/10) από τον πρέσβη, μιας αξιολογότατης ανθολογίας Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ποιήματα 32 ποιητών (από τον Καβάφη μέχρι τη γενιά του '80), σε μετάφραση της Νίνας Αγγελίδη (ζει στην Αργεντινή) και επιμέλεια του ποιητή Κάρλος Σπινέδι. Η ανθολογία παραγγέλθηκε και εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Κουβανικού Βιβλίου με τη φροντίδα της ελληνικής καταγωγής Βασιλικής Παπασταματίου (υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου και συγγραφέας).

Στην Εκθεση Ελληνικού Βιβλίου στο παραπάνω Ινστιτούτο, που εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού της Κούβας (1/10) και η οποία περιλάμβανε βιβλία αρχαιολογικού, πολιτιστικού και λογοτεχνικού κυρίως περιεχομένου στην αγγλική γλώσσα. Η έκθεση πλαισιώθηκε και με προβολή βίντεο, σχετικού με την αρχαία μας κληρονομιά, τις μορφές (και παραγωγικές) της κατά τόπους λαϊκής μας παράδοσης, τα αξιοθέατα και νεότερα μνημεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε στο κοινό η παράσταση της "Φόνισσας" του Παπαδιαμάντη από το θίασο "Πολιτεία", σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά - κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Τάκη Φαραντζή, με πρωταγωνίστρια την Λυδία Κονιόρδου.Η παράσταση δόθηκε (2/10) στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου της Αβάνας.

Οι επισκέπτες του θαυμαστού κτιρίου, όπου στεγάζεται το Μουσείο της Επανάστασης, ντόπιοι και ξένοι, χάρηκαν την όμορφα στημένη (σε δύο αίθουσες) έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων φωτογράφων (μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Σμαραγδής), με θέμα το φυσικό τοπίο του Αγίου Ορους και τις ομορφιές του Αιγαίου.

Η εβδομάδα περιλάμβανε 7 σημαντικές ελληνικές ταινίες, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Τρίπολης "Αρκαδιανή", διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών, ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βραδιά με το Χορωδιακό Συγκρότημα Ελληνισμού Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ