Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εφυγε" ο Πέτρος Χάρης

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, σε ηλικία 96 χρόνων, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός Πέτρος Χάρης (φιλολογικό ψευδώνυμο Ιωάννης Μαρμαριάδης). Κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1902 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1924 και από τότε έως σήμερα έγραψε και δημοσίευσε νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, δοκίμια, φιλολογικές μελέτες, χρονογραφήματα, παιδικά λογοτεχνήματα και κριτικές βιβλίου, μουσικής, θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Μάλιστα, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις "Πολιτείες και Θάλασσες" κέρδισαν το 1955 το πρώτο κρατικό βραβείο. Τιμήθηκε με πολλές άλλες ελληνικές και ξένες διακρίσεις και το 1969 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος.

Η σταδιοδρομία του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Επί τέσσερις δεκαετίες, απασχολήθηκε ως συντάκτης, ή τακτικός συνεργάτης στον ημερήσιο Τύπο, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε σε πολλά περιοδικά, κυρίως με πεζογραφήματα και κριτικά σημειώματα. Η κηδεία του Πέτρου Χάρη θα γίνει σήμερα (4 μ.μ.) από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Νεκροταφείου Αθηνών.

Η Ενωση Συντακτών με ανακοίνωσή της συλλυπείται βαθύτατα τους οικείους του και "αποχαιρετά τον επιφανή συνάδελφο, που προσέφερε στη δημοσιογραφία και τα ελληνικά γράμματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ