Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε τέλμα η ΕΒΟ!

Μείωση προσωπικού κατά 500 άτομα προβλέπει μελέτη για την "εξυγίανση" και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας! Επίσχεση εργασίας άρχισαν οι εργαζόμενοι, καθώς η επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλει ακόμα και τους μισθούς

Μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιχειρησιακό σχέδιο που ετοίμασε ιδιωτική εταιρία για την "εξυγίανση" της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων,με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή η ΕΒΟ έχει φτάσει σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να καταβάλλει ακόμα και τους μισθούς. Ετσι, επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια.

Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει παραδοθεί από τον Ιούνη στη διοίκηση της ΕΒΟ και στην κυβέρνηση, ωστόσο κρατείται επτασφράγιστο μυστικό. Το σχέδιο προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα, από 1.500 άτομα που απασχολούνται σήμερα στα γραφεία και στα πέντε εργοστάσια (Αιγίου, Λαυρίου, Μάνδρας, Κύμης και "Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου"). Αναφέρεται ότι η μείωση θα γίνει με τη μορφή των μετατάξεων, των "οικειοθελών" αποχωρήσεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και προτείνεται να υπάρξει γι' αυτό διακανονισμός με τα σωματεία...

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω απ' την ΕΒΟ και τις άλλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, καθώς με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίησή τους. Μόλις προχτές στα πλαίσια ημερίδας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τις βιομηχανίες "μικρομάγαζα" και έκανε λόγο για συγχωνεύσεις, για να γίνουν... ανταγωνιστικές. Στην ίδια ημερίδα η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως "εξυγιαντική προσπάθεια" την προωθούμενη ιδιωτικοποίησή τους και είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για την... "εξυγίανση"!

Στο μεταξύ η ΕΒΟ έχει φτάσει, οικονομικά, στο "αμήν", καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμιά μεγάλη παραγγελία φέτος και οι όποιες παραγγελίες έχουν εγκριθεί στα χαρτιά, δεν έχουν προχωρήσει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για πρώτες ύλες! Η επιχείρηση εξωθείται συνεχώς στο δανεισμό (φέτος υποχρεώθηκε να πάρει δάνεια 6,5 δισ. δρχ.), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος απ' τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο της Μάνδρας αγγίζει το μηδέν, το εργοστάσιο Λαυρίου λειτουργεί υποτυπωδώς, ενώ μικρή δραστηριότητα υπάρχει στο εργοστάσιο του Αιγίου.

Από προχτές οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την εξόφληση μισθού Σεπτέμβρη, καθώς και την αύξηση και τα αναδρομικά της συλλογικής σύμβασης εργασίας του '98. Σε ανακοίνωση του σωματείου καταγγέλλεται η διοίκηση της εταιρίας που "έχει αφήσει την ΕΒΟ να φτάσει στο πλήρες τέλμα". Απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που επιπλέον δεν έχουν καν υπογράψει συλλογική σύμβαση για το '98. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο Αίγιο, ενώ επίσχεση εργασίας ξεκινούν από Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Λαυρίου. Η πρόεδρος του Σωματείου Λαυρίου Αιμ. Πάνου επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση στο εργοστάσιο, ενώ "καταδικάζει την ενέργεια του πρωθυπουργού, που ήρθε προχτές στο Λαύριο και δεν επισκέφθηκε την ΕΒΟ. Είμαι ΠΑΣΟΚ - λέει - αλλά θεωρώ απαράδεκτες τις φιέστες ενόψει δημοτικών εκλογών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ