Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δε "βλέπει" μέλλον για τα ναυπηγεία

Λειτουργώντας στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων, το ΕΙΕ προτρέπει τους εργαζόμενους να στραφούν σε άλλες εργασίες. Στο 80% και επισήμως η ανεργία στη Ζώνη, ενώ θερίζει η ευκαιριακή απασχόληση

Σε μια ολοφάνερα διατεταγμένη υπηρεσία, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου, μια μελέτη για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,όπου εμμέσως πλην σαφώς... προβλέπει αδιέξοδο στη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων και προτρέπει τους εργαζόμενους, να στραφούν προς άλλες μορφές απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη μεταξύ των αιτιών της κρίσης που διέρχεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και γενικότερα η ναυπηγική βιομηχανία, αναφέρει τη μη εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν ακριβώς η εφαρμογή αυτών των οδηγιών έχει οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Επίσης, τις "αναταραχές στον εργασιακό χώρο, που δημιούργησαν ένα κλίμα έλλειψης αξιοπιστίας των ναυπηγείων λόγω αδυναμίας της τήρησης του χρονοδιαγράμματος", σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο!

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, γενικά στην περιοχή του Πειραιά λειτουργούν περισσότερες από 1.400 ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες λιπασμάτων, στις οποίες απασχολούνται 7.500 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ άλλοι 25.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε μικρότερες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής που είναι άμεσα εξαρτημένες από τους αντίστοιχους κλάδους.

Το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο, υπολογίζεται και επισήμως από το ΕΙΕ ότι αγγίζει το 80%!Στο ίδιο όμως περίπου νούμερο υπολογίζεται και το ποσοστό της μερικής και εποχικής απασχόλησης.Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη, το ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση ανέρχεται στο 83% στο διοικητικό προσωπικό, ενώ στο τεχνικό προσωπικό το 77% δουλεύει εποχικά.Με βάση τη μελέτη συνεπάγεται ότι οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι δουλεύουν 19 ώρες τη βδομάδα, ενώ οι πλήρως, που αντιστοιχούν στο 17%, 39 ώρες τη βδομάδα. Οι εποχικά απασχολούμενοι εργάζονται 3,3 μήνες το χρόνο. Οι προβλέψεις της μελέτης κάνουν λόγο για διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης, η οποία θα αυξηθεί εβδομαδιαία, αλλά θα μειωθεί ετησίως.

Η οικονομική εξαθλίωση των εποχικά εργαζόμενων προβάλλει με τα πιο χειροπιαστά στοιχεία. Οπως αναφέρθηκε, η πλειοψηφία των εργαζομένων (πλήρως και εποχικά απασχολούμενων) είναι ηλικίας από 30 έως και 44 χρονών και οι έγγαμοι με οικογενειακές υποχρεώσεις ανέρχονται στο 79%. Οταν όμως όλοι οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν εισόδημα μικρότερο από δύο εκατομμύρια ετησίως, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία άλλη απασχόληση - σύμφωνα πάντα με τη μελέτη - είναι ενδεικτικό για το τι επίπεδο ζωής μπορεί να έχουν.

Η κατανομή εργαζομένων ανά φύλο είναι για τους πλήρως απασχολούμενους 86% άνδρες, και το 14% γυναίκες. Στους μερικώς απασχολούμενους αντίστοιχα τα ποσοστά ανέρχονται για τους άνδρες 94% και 6% για τις γυναίκες. Πάντως όλο το προσωπικό είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, αφού το 74% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ καλή εξειδίκευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ