Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει η ένταση

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.-

"Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος άλλης χώρας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε τα μάτια αυτών που έχουν βλέψεις στα δικά μας εδάφη". Με τη δήλωση αυτή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δίνει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για τη διένεξη που έχει δημιουργηθεί με τη Συρία, ενώ ταυτόχρονα την κάλεσε να "λογικευτεί" και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Ανατολή".

Ρίχνοντας το βάρος αποκλειστικά στη Συρία που "πρόσφερε άσυλο στον επικεφαλής των ληστών", τόνισε ότι πρωταρχικό καθήκον της χώρας του είναι "να εξοντώσουμε αυτόν το ληστή και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Το ορκιζόμαστε", είπε ο Γιλμάζ, αναφερόμενος στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν,ηγέτη των ανταρτών του PKK, που πιστεύεται ευρέως ότι διαμένει στη Δαμασκό, ενώ η Συρία εξακολουθεί να αρνείται ότι βοηθάει τον Οτσαλάν.

Αυτή η διένεξη επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και αποτελεί πονοκέφαλο ανάμεσα στον αραβικό κόσμο. Ετσι, για άλλη μια φορά η Αίγυπτος προσπαθεί να συμβιβάσει τα "ασυμβίβαστα", τουλάχιστον ως προς τις δηλώσεις. Ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής του προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα στην Αγκυρα και, σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλ Αχράμ", η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες ο Πρόεδρος Μουμπάρακ και ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να επιδώσει στον Ντεμιρέλ μήνυμα που περιέχει την απάντηση της Συρίας στα θέματα που προκάλεσαν την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ