Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Οι μαθητές διαδηλώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Πλημμύρισαν από μαθητόκοσμο, χτες, οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων της Γαλλίας, καθώς οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συντόνισαν σε εθνικό επίπεδο τις κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει, κυρίως στην επαρχία, εδώ και 10 ημέρες. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών θέσεων και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού των σχολείων. Η παρουσία των ανδρών της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα έντονη, ενώ σε ορισμένες πόλεις δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και οι συγκρούσεις.

Με κεντρικά τους συνθήματα "μέσα από τους αγώνες, τουλάχιστον ονειρευόμαστε" και "είμαστε θυμωμένοι και απηυδισμένοι από το χάος", οι μαθητές των γαλλικών λυκείων κατέβηκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν πολύωρες συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Οι μαθητές του Παρισιού προγραμμάτιζαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για χθες το απόγευμα με κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, φωνάζοντας συνθήματα επισκέπτονταν, κατά ομάδες, σχεδόν όλες τις συνοικίες του Παρισιού υπό τη στενή παρακολούθηση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ γενικά η ατμόσφαιρα, αν και "ηλεκτρισμένη" κατά διαστήματα, δεν κατέληξε σε επεισόδια.

Εξαίρεση αποτελεί η πόλη Θορνβίλ, στην Ανατολική Γαλλία, όπου κατά τη διάρκεια όλης της χτεσινής ημέρας μαθητές συγκρούονταν σκληρά με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα καικαταστήματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κλοντ Αλεγκρέ, σχολιάζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι "κατανοεί τις ανησυχίες και τα αιτήματα των μαθητών", αλλά τους συμβούλευσε να επιδείξουν υπομονή και σύνεση. Πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει αν προτίθεται να συναντηθεί με ορισμένους εκπροσώπους τους ή να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ