Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Ανησυχία για τα πνευματικά δικαιώματα

Ενα καινούριο πρόσωπο πρόβαλε ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος στην 50ή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Το ελληνικό περίπτερο, την ημέρα των εγκαινίων, στις 8 Οκτωβρίου, προσέλκυσε πλήθος κόσμου, τόσο για την ποικιλία των τίτλων του - εκδόσεις των τελευταίων δύο ετών - όσο και για τη διαφορετική αρχιτεκτονική κι αισθητική του. Για τους Ελληνες εκδότες η φετινή παρουσία ήταν μία "πρόβα τζενεράλε" για την έκθεση του 2001 στη Φρανκφούρτη όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Οπως τόνισε, στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), Γιώργος Δαρδανός: "Το 2001 είναι για μας μία πρόκληση. Πρέπει να σπάσουμε το φράγμα της απομόνωσης που μας επιβάλλει η γλώσσα μας καθώς και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός των μεγάλων χωρών.Σκοπός μας είναι να κάνουμε γνωστή την ελληνική παραγωγή στο παγκόσμιο κοινό. Οι 5.500 τίτλοι βιβλίων είναι ένας άθλος των Ελλήνων εκδοτών, το οποίο επιτυγχάνουν χωρίς καμία υποδομή, χωρίς βοήθεια για τη στήριξή του, με ένα και μοναδικό βιβλίο στην εκπαίδευση και χωρίς βιβλιογραφία".

Χθες, εξάλλου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης, συναντήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών,όπου το αποκλειστικό θέμα της συζήτησης ήταν τα πνευματικά δικαιώματα την εποχή της πληροφορικής.Εντονές ήταν οι ανησυχίες για τη χρησιμοποίηση του έργων των δημιουργών από τα δίκτυα του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και τις εταιρίες πληροφορικής, χωρίς περιορισμούς και υποχρεώσεις. Η σχετική οδηγία της Κομισιόν, που θεσπίζει νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, συναντά ήδη τις αντιδράσεις των παγκόσμιων δικτύων πληροφορικής και των εταιριών.Πάντως οι θέσεις των εκδοτών συμπίπτουν με εκείνες των Ενώσεων συγγραφέων και ήταν κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να δοθεί μάχη για την ψήφιση της οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ