Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ στα τμήματα του Διαμαντή, το 1948, με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πιάστηκε αιχμάλωτος, επιχείρησε να δραπετεύσει, τον τραυμάτισαν, τον έπιασαν και πέθανε από φρικτά βασανιστήρια.

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, ανταρτοΕΠΟΝίτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση, στάλθηκε στο Μακρονήσι και όταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή στον Παρνασσό. Πολέμησε με αυτοθυσία και παλικαριά ως τον Ιούνη του 1949. Ενώ βρισκόταν σε αποστολή με την ομάδα του, έπεσε σε ενέδρα και σκοτώθηκε έξω από το Σερνικάκι.

Η ΚΟΥΛΑ ΛΥΤΡΑ, κόρη του Ηλία Λύτρα και αδελφή του Νίκου, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, νοσοκόμα στο νοσοκομείο στο Λιδωρίκι, πρόσφερε τις υπηρεσίες της και στον ΕΛΑΣ. Στα Δεκεμβριανά ήταν σύνδεσμος στην Αθήνα.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" Βάθης, για τον εκλογικό αγώνα και καλώ τους γνωστούς και φίλους να ψηφίσουν τους μπροστάρηδες στους καθημερινούς αγώνες και άξιους υποψήφιους για τους δήμους και τις νομαρχίες.

Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Ο πατέρας μου ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1896. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ από το 1936. Για την προσφορά του στους αγώνες του λαού, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 7 Σεπτέμβρη 1949.

Η μητέρα μου ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε το 1896. Σκοτώθηκε μαζί με τα αδέρφια μου ΜΙΛΤΙΑΔΗ,που γεννήθηκε το 1932 και ΘΑΝΑΣΗ,που γεννήθηκε το 1934, στο πατρικό μας σπίτι στις 16 Ιούνη 1948.

Ο ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1928, ανταρτοΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε το 1949.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τραυματίστηκε πολλές φορές, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και πέθανε την Πρωτομαγιά του 1985. Θάφτηκε στο χωριό μας Κουλούρα Βέροιας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1919. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση, κρατήθηκε 18 χρόνια στις φυλακές και την εξορία και πέθανε το 1973.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των συγγενών και θείων μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΓΩΣ, ΕΥΜΟΡΦΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗ, ΝΙΚΟΥ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ,που ήταν χαροκαμένη οικογένεια αγωνιστών, προσφέρω στο ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Βέροιας.

Διονύσης Παπαδόπουλος

* * *

Σήμερα, 14 Οκτώβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ Νικ. ΚΑΝΔΥΛΗΣ.

Στη μνήμη του, η κόρη του Μ. Κανδύλη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Ιεροθέου" Περιστερίου.

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑ,που πέθανε πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 5.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Αρτεμις Βλάχου

  • Επίσης στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Μητραντζά, ο Βασίλης Καραντζούνης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, η σύζυγός του Ολγα Βούλγαρη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονα και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ